Sivut

08 toukokuuta 2024

Rally-tokon omatoimitreenit huhtikuussa

Pienen tauon jälkeen päästiin huhtikuun alussa rally-tokon omatoimitreeneihin, jotka taisivat itseasiassa olla tämän vuoden ensimmäiset. Tällä kertaa treenikaveri teki meille lyhyen käännösradan. Tekniikkatreenit ja ylipäätään yhden aiheen treenit ovat kyllä hyödyllisiä. Eikä aina tarvitse olla edes pitkä rata, etenkin jos sen voi tehdä molemmilla puolilla. Itselle onkin edelleen haastavaa suunnitella oikeasti miniratoja, vaikka osaisinkin päättää tietyn teeman. Aika usein havahdun siihen, että radasta meinaa tulla pidempi kuin kisarata, koska haluaisi mahduttaa kaikki kivat mieleen tulleet jutut samaan rataan. Noh, ehkä sitä joskus malttaa kirjata ajatukset ylös ja hyödyntää niitä useammissa treeneissä / radoissa. 

(c) Netta Elomaa

Rudi pääsi kentälle heti ensimmäisenä ja olikin  kovin iloinen ettei tarvinnut kauaa odotella vuoroaan. Päätin pitää treenihetken lyhyenä ja tehdä lopuksi vielä jotakin, mikäli aikaa jää. Etenkin, kun Rudilla meni oikein kivasti ja hänelle jäi hyvä fiilis. Kuten videolta näkyy vähän toki oli väljää ja kävi vähän nuuskimassa mattoa, mutta fiilis tärkeintä! Tehtiin rata kerran vasemmalla puolella ja kerran oikealla puolella. Aikaa tähän meni lämmittelyineen noin kymmenen minuuttia. Jonkun mielestä tuo ehkä on lyhyt treeniaika, mutta itse tykkään tehdä lyhyemmissä pätkissä kuin yhdessä pitkässä. Tämä toimii paremmin Rudin kanssa, etenkin nykyisin kun ymmärrettävästi väsyy nopeammin. Väsyessään Rudi alkaa myös haukkumaan enemmän ja saa auttaa todella paljon, että tekee tehtävät. Nämä olivat kyllä hyvän mielen treenit ♥

06 toukokuuta 2024

Koiratanssin kevät

Hieman haikein mielin kirjoitan tätä tekstiä, sillä viime viikon torstaina oli talvikauden viimeinen ohjattu koiratanssitunti. Alkuvuoden aikana olen pohtinut vielä enemmän kuin syksyllä sitä, että ilmoitanko Rudia enää ohjattuihin treeneihin - ainakaan koko kauden kestäviin. Monien erinäisten syiden vuoksi päädyin siihen, että ehkä nyt olisi aika antaa tilaa nuoremmille koirille ja jatkettaisiin vain omatoimisesti treenaamista, rennosti ja seniorille sopivasti.  Toki ohjatuissakin treeneissä ollaan menty Rudia kuunnellen. Sain onneksi videon meidän ohjelmasta ja löytyy postauksen lopusta! Toki omat ohjelmat tehtiin vasta lopputunnista ja Rudi oli sen verran väsähtänyt, että sain auttaa häntä aika paljon ja jäätiin lopussa hieman jälkeen musiikista. Hyviäkin hetkiä löytyi ja nykyisin keskityn enemmän onnistuneisiin asioihin kuin virheisiin.

Keräsin ylös kevään ajalta, mitä ollaan puuhailtu ja havannoitu treeneissä. 


Havaintoja omasta ohjelmasta:

• Ilman musiikkia tehtynä on tehnyt hiljaa (ellei yksittäisiä haukahdusia lasketa) ja musiikin ollessa päällä kovalla haukkuu enemmän. Olisiko kuulo heikentynyt jonkin verran? Musiikkia kokeiltiin myös todella hiljaisella niin, että itse juuri ja juuri kuulin - Rudi haukkui koska itse jouduin keskittymään enemmän missä kohtaa ollaan menossa. Musiikki oli kovalla kaukana (kentän toisessa päässä) onnistui lähes hiljaa. Tämä viimeisin sopi Rudille, joten näin tehtiin loppukausi. 

• Aistien heikentyminen myös näyttäytyy siten, että Rudi haluaa pitää kontaktia vielä vahvemmin kuin aiemmin on pitänyt. Ei meinannut pyörähtää ollenkaan, koska halusi niin kovasti pitää kontaktin eikä onnistu ihan täysin pyörähdyksen aikana. Mikäli tuntuu haastavalta niin sovelletaan siihen kohtaan jotakin muuta tai sitten pyrin kertomaan kovempaa ja selkeämmin vartalolla. Koiratanssissa ei onneksi tarvitse miettiä sitä, että auttaa koiraa, kunhan ei ole liian selkeitä käsimerkkejä - alokasluokan jälkeen.

• Täytyisi osata ennakoida vielä paremmin, sillä ymmärrettävästi myös Rudin liikkeet / reagointi on jonkin verran hidastunut. Ehtisi myös sanoa uudelleen, mikäli siltä näyttää. Mikäli tekisi ns. liian ajoissa niin improvisoi ja lisää kestoa johonkin liikkeeseen. 

• Muokkasin hieman ohjelmaa paremmaksi. Lisäsin siihen mm. pujottelu jalkojen välistä mun peruuttaessa. Täytyisi vielä opetella se kohta niin, että itse osaan tehdä sen paremmin kuin töksähdellen.


Temput:

• Etutassut riman päälle - Rudille yllättävän vaikea temppu, sillä hirveästi aina tarjoaa etutassuja jollekin tasolle. Hän päätyi varsin mielenkiintoiseen vaihtoetoon ja hyppäsi paikaltaan riman yli vihjeellä "etu", joka juurikin tarkoittaa etutassutargettia. 

• Riman kierto - Kierrot helppo ja kiva juttu, mutta alkuun hämmensi se miten lähellä rima oli ja että pidin siitä kiinni. 

• Takatassujen nosto - Vaikea, ollut aina eikä ole juurikaan edistynyt satunnaisista treenihetkistä huolimatta. Rudi kuitenkin jollain tasolla kuitenkin osaa käyttää myös takatassujaan, sillä peruuttaminen luonnistuu (tosin alkanut mennä vinoon, kun ei enää tavoitteellisesti treenata niin kaikki jää vähemmälle) ja osaa peruuttaen ohjaajan kierron vastapäivään. Silti tassujen nosto esim. korokkeelle tai tossuja laittaessa on ollut aina vaikeaa ja niin myös tämäkin temppu. Voisi kokeilla esim. kosketuskepillä koskemalla


Muuta:

• Uusi ohjelma joululauluun, joka tehtiin ensin itse ja opetettiin muille. 
• Katsottiin muiden ohjelmia ja jokainen pääsi yksitellen arvostelemaan ohjelmasta tiettyä aihetta esim. tähtihetket, hauskat kohdat.
• Erilaisia yhteisharjoituksia ja "rivitansseja" sekä ryhmäesityksien harjoittelua.


02 tammikuuta 2024

Vuosikooste ja koiramaiset kulut 2023

Jälleen olisi yksi vuosi paketissa ja aika tehdä pieni kooste edellisestä vuodesta. Ensin kooste vuodesta kokonaisuudessaan, lopuksi kooste koirakuluista. Toivon mukaan olen laskelmien kanssa edes suunnilleen oikeassa. Toki näihin en ole laskenut mukaan esim. "olkkaritreenejä" tai lähikentällä tehtyjä suunnittelemattomia treenejä lenkkien yhteydessä, vaan jokseenkin suunniteltuja kimppatreenejä tai ohjattuja treenejä. Lisäksi olen saattanut hieman pyöristää hintoja tasalukuun, yleensä muutaman sentin ylöspäin. Katsotaan siis miltä meidän vuosi 2023 oikein näyttikään.

Tokoa treenattiin kuusi kertaa, joista viisi oli OT-treenejä erilaisilla kokoonpanoilla ja yksi ohjattu treeni, joka oli myynnissä ollut ryhmäpaikan tunti. Käytiin useamman kerran OT-treeneissä halleissa talvella: Koirakoutsilla ja Taidogaalla. Ohjatut treenit olivat Taidogaalla. Ulkokaudella käytiin kahdella eri kentällä treenaamassa: Peltolammin koulun kentällä ja Ylöjärvellä.

Rally-tokoa treenattiin myös kuudesti omatoimisesti pienellä tutulla porukalla. Kaksi kertaa käytiin hallilla (Canisport) treenaamassa ja muuten tutulla ulkokentällä Ylöjärvellä. Treenattiin erilaisilla teemoilla mm. euroviisu (Cha Cha Cha) toukokuussa, juhannustreenit kesäkuussa ja nyt joulukuussa oli tietysti pikkujoulut.

Koiratanssia treenattiin pääasiassa TamSKin viikkoryhmässä, joka on sopivasti joka toinen viikko. Ainoastaan heinäkuussa ei ollut ollenkaan tunteja, sillä kesäkaudella oli laji kurssimuotoisena ja sovittiin pienestä kesälomasta. Satunnaisesti varasin omatoimivuoroja ennen meidän tunnin alkua. 

Muita yksittäisiä ohjattuja treenejä oli näyttelytreenit, starttinappulakoulutus, hooperstreenit, teematunnit: targetit, palkkaaminen, kontaktitreenit sekä senioreiden viriketunti. Käytiin myös kolmesti mätsäreissä, joista kaikista tuli sijoitus - PUN2, SIN2 ja SIN1.  Lisäksi kävimme taas kesälomalla Yltä ja Alta maataideteoksella eli tutummin teletappimaassa sekä ensimmäistä kertaa Hevonkuusessa, jonne Rudi sai myös koirakaverit mukaan. Käytiin myös pitkästä aikaa enemmän myös metsälenkeillä - tässä hyödynnetään siis metsäautotietä, jossa on hieman tasaisempaa.

Eläinlääkärissä Rudi kävi loppuvuodesta yhteensä neljästi erilaisten vaivojen vuoksi. Kuukausittain oli joko kranio tai hieronta - kesäisin Rudilla on jumeja vähemmän kuin talvisin. Kesä tekee selkeästi hyvää tälle nelitassuiselle. Vaihdettiin viime viikolla nappulat Sam´s Field Seniori -ruokaan, kun aiemmin on syönyt pitkään Dagsmark Leviä. Nappuloiden lisäksi Rudi saa myös märkäruokaa joukkoon. Katsotaan sopiiko tämä ruoka paremmin. 

Päätin myös kirjata tähän samaan omat koiriin liittyvät koulutukset yms.:

• Eläinkoulutusseminaari (3/23)
• Koiran kotihierontakurssi (4/23)
• Arkitottelevaisuuskoulutusohjaajakurssi (5-6/23) - Pitämättä vielä ne 10h koulutuskerrat 
• Koiratanssin koulutusohjaajakurssi (10/23)
• Koiratanssitiimissä TamSKilla 6/23 lähtien
• Lemmikkimessuilla koiratanssinäytöksen juontaminen ensimmäistä kertaa (enkä kuollut! :D)
• Rally-tokoon tutustumisen vetäminen Hämeen Shelteille
• Koiratanssi webinaari 11/23
• Talkoita rally-tokon sihteerinä useamman kerran - Tässä oppii hirveästi!



Koirakulut olivat yhteensä 3215.55€, joka oli enemmän kuin olin odottanut. Toki esimerkiksi eläinlääkärikulut tuovat helposti hurjan summan lisää sekä omat kouluttautumiset olivat sellaisia etten osannut vuoden alussa ottaa näitä huomioon, vaan tein aikalailla extemporena ilmoittautumiset niihin. Myös älypelejä ja erilaisia nuolumattoja tuli ostettua hurjasti enemmän kuin olin suunnitellut. Eli jonkin verran vähemmällä olisi voinut vuodesta selviytyä, mutta näillä mentiin tänä vuonna. Mikäli mitään ihmeellistä ei ensi vuonna tule vastaan niin voisin ajatella summan olevan huomattavasti pienempi - etenkin jos onnistuu välttelemään heräteostoksia! 

Kirjasin koirakulut myös erilaisiin kategorioihin seuraavanlaisesti:

Ruokinta = 705.15€
Nappuloiden lisäksi Rudi saa myös märkäruokaa ja hetken saikin pelkästään märkäruokaa, joka hieman suurensi kuluja. Viikko sitten aloin antamaan jälleen nappuloita märkäruoan joukkoon, mutta pienenä määränä vielä, kun on uusi nappula - joka toivonmukaan sopii paremmin kuin edellinen. Lisäksi olen ostanut erilaisia treeninameja mm. nakkeja, treenimakkaroita, Swiss Natural nameja, rouhetikkuja yms. erilaisia nameja ja herkkuja. 

Terveys = 1455.65€
• Eläinlääkärissä tuli tosiaan käytyä loppuvuodesta useamman kerran vuositarkastuksen lisäksi myös sappiultrassa, ummetuksen vuoksi sekä korviin tulleen hiivan takia. Näihin toki tuli myös erilaisia lääkkeitä ja esim. kipulääkettä on itsellä aina kaapissa mikäli tulee äkillinen tarve antaa. Lisäksi laitoin tähän kategoriaan myös lisäravinteet, joita Rudilla on B-vitamiini, E-vitamiini, Avital Omega, Avital Flora, Fibor sekä Trikem Hyaluron. 

Tarvikkeet = 384.75€
• Rudille ostin urosvyön, kun oli useamman kerran tehnyt halliin lenkityksestä huolimatta. Pari ruokakuppia tuli ostettua hajonneiden tilalle ja samalla tuli ostettua samaa sarjaa oleva isompi vesikuppi. Aktivointipelejä ja ruokintaan liittyvä nuolumattoja ja kuppeja tuli hamstrattua tänä vuonna ehkä vähän liikaakin. Muutamia lelujakin ostin, vaikka Rudi ei varsinaisesti tarvitsis enempää leluja. 

Harrastus = 670€
•Tähän kuuluu kolme jäsenyyttä (TamSK, SKL ja Shetlanninlammaskoirat ry), muutamat hallivuokrat sekä ohjatut treenit ja kurssimaksut. Lisäsin tähän myös omat kouluttautumiset sekä parit ostamani kirjat, jotka aika reilusti nostivat kuluja. Ensi vuodelle ei ole toistaiseksi tiedossa mitään, mutta eihän sitä koskaan tiedä.