25 lokakuuta 2015

Hämeen Shelttien agilityvalmennus: Maiju KorhonenPäästiin kerrankin treenaamaan isolla kentällä, kun ilmoitin meidät lauantaille Hämeen Shelttien järkkäämään agility valmennukseen. Koutsina toimi Maiju Korhonen, jonka nimi vilahtikin jo otsikossa. Aivan mahtava kaksi tuntinen, jonka aikana oppi taas hurjasti lisää. Eikä varmasti muista enää edes kaikkea, vaikka näppäimistö sauhuten yritti kirjoittaa ylös mahdollisimman paljon, heti kotiin päästyäni.  Eniten kuitenkin jännitti se miten Rudi isolla kentällä toimii, viimeksi kun ei mennyt ihan putkeen epiksissä*. Toki oli ensimmäinen kerta ikinä isolla radalla ja vielä ulkona. Vaan kappas, soopeli päätti tykittää oikein kivasti radalla, muutamaa hämmennystä lukuunottamatta. Muutaman "täällä on supermegamageeeta!!!" -hepulikaarrosta kaveri teki, mutta tuli yllättävän nopeasti takaisin luokse. Huomasin myös sen, että tuo ei syty ollenkaan enää namille palkkana vaan lelu on enemmänkin sen juttu! Tästä eteenpäin treenataankin niin, että palkkana on vain lelu ja treenin lopuksi saa vielä joko lelun kanssa riehumisen tai nami jackpotin. Toki jos treenataan jotain rauhoittumista tms. niin toki palkkana toimii silloin nami.

Rata näytti tältä, joskin pituuden paikalla oli muuri. Kun sain käsiini ratapiirroksen taisi päästä "apua", kun huomasin radalla olevan 28 estettä. Aluksi oli ongelmia muistaa vain kuuden esteen ratoja ja olisin tarvinnut vartin rataan tutustumisen. Vaan eipä ole hetkeen ollut ongelmia muistaa, vaikka eihän meillä ole tainnut olla 14 estettä pidempiä ratoja. Rataantutustumisessa ei enää ollutkaan mitään ongelmaa ja rata tuntuikin loogiselta. Koko rataa ei kuitenkaan päästy tekemään, kun Rudi ehti väsähtää ennen sinne asti pääsyä, kun piti jankata mun takia 2-3 väliä ja 4-5 väliä yllättävän irtoamisongelman takia. 

Se oli taas se tuttu rintamasuunta ja kehonkieli ylipäätään, johon en osannut taas tarpeeksi keskittyä, jotta koira ois mennyt kolmos esteelle asti. Estekorkeus (35cm) hämmensi selkeästi myös, koska oli ensimmäistä kertaa niin korkealla ja takaakierrossa kolautti nenänsä kahdesti rimaan jarruttaessaan, kun ei sisäistänyt riman olevan niin korkella. Saatiin kuitenkin muutamat hyvät suoritukset siihen väliin. Nelos-vitos väli koitui myös yllättäen ongelmaksi, vaikka yleensä kaveri on ollut hyvin irtoavaista. Rudihan on mm. irronnut puomille toiselta puolelta hallia toiselle. Jäin aina hieman jälkeen, joten Rudi alkoi kurkkimaan missä meen ja kuin odottelemaan, vaikka ajoissa huutelikin hyppyä. Toki asiaa varmaan auttoi se, että jäin katsomaan hakeeko esteen, joten rintamasuunta taisi olla vähän koiraan päin. Vinkkinä saatiin se, että oikeasti kaikki huomio sille seuraavalle esteelle, vaikka olisi kuinka lähellä tai kaukana estettä. Toki Rudia täytyy pitää myös hyvin hallinnassa, joten täytyy toistaiseksi vähän enemmän tarkkailla mitä kaveri tuumaa. Muutaman kerran otetiin putki-hyppy ja hyppy-putki-hyppy väliä niin, että koutsilla oli lelu palkkana. Johan meni nätisti vitoshypylle!  Uutena juttuna tuli myös se, että mikäli koira ei mene jollekkin esteelle niin täytyy ottaa uudelleen ohjaus esteelle ja palkata.  Vasta sitten aloittaa alusta tai jatkaa siltä esteeltä eteenpäin.


Seuraava jännä juttu oli puomi tai oikeastaan se, että itse liikuin leveyssuunnassa putken vuoksi. Rudi kun on tottunut, että liikun vain suoraan eteenpäin enkä yhtään vaihtele paikkaa leveyssuunnassa. Kaksi kertaa otin pelkän puomin eikä enää ollut yhtään jännä juttu. Tietty okseri-puomi väliin olisi voinut tehdä valssin tai sokkarin, mutta halusin olla oikealla puolella puomia, jotta Ruu tekee takaakierron vasemmalta eikä oikealta. Olin aivan varma, että Rudi menisi putkeen mikäli olisi tehnyt takaakierron oikealta. Lisäksi sain hieman lisäaikaa juosta muurille. Muuri oli myöskin tosi jännä juttu, koska oli ensimmäistä kertaa medikorkeudessa. Usko loppui kahdesti kesken, joten jarrutti viime hetkellä. Koutsi otti jälleen lelun ja houkuttelemalla saatiin kaveri hyppäämään. Kerran tosin kävi niin, että lelu heitettiin maahan, kun näytti että Ruu hyppää, mutta kiersikin muurin. Huijari Ruu!:D Sitten tehtiin vielä kahdesti 1-9 esteet, josta viimeinen oli ihan älyttömän hieno! Lopuksi vielä testasin 17-19 väliä. Tämäkin oli jännä juttu, vaikka juuri keskiviikon treeneissä meni hienosti. Oletan, että Ruu oli hieman hämmentynyt isosta radasta ja esteiden välimatkasta. Meni monesti 19 putken väärästä päästä tai ohitti sen, vaikka huuteli putkea. Vinkiksi vastakkaisella kädellä ohjaus ja heti toimi. Jeij!

Muutamasta ongelmakohdasta ja jännästä jutusta huolimatta treenit menivät ainakin itseni mielestä älyttömän hyvin. Rudilla oli korvat tallella loppuun asti ja vaikeudet johtuivat lähinnä ohjaajan virheistä ja ison radan hämmennyksestä sekä estekorkeudesta. Rudia kehuttiin hienoksi ja ollaan kuulemma hyvällä mallilla. Näitä ehdottomasti lisää!Muistilista:
» Luota koiran osaamiseen, älä jää liiaksi varmistelemaan (edelleen).
» Lähettäessä esteelle keskity esteelle eli rintamasuunta, katse ja eleet esteelle, vaikka olisi kuinka kaukana tai lähellä.
» Rudi on älyttömän tarkka kehonkielestä, keskity siihen.
» Tilanteissa joissa mahdollista (esim. 2-3 väli) nappaa koira takaakierrosta mukaan vastakkaisella kädellä.
» Koiran katseen pysyminen eteenpäin. Vaikeassa kohdassa anna lelu toiselle, joka näyttää lelua, jotta koira menee oikean esteen varmasti.
» Mikäli koira ei mene estettä, ota este yksittäisenä eli ohjaus uudelleen samanlailla ja palkkaa koira. Sitten vasta eteenpäin /alusta
» Mikäli koira menee esteen ohitse saman puolen käden ohjauksella, ohjaa vastakkaisella. Sitten ei tarvitse ehtiä niiin lähelle estettä.
» Tästä eteenpäin palkkana lelu, koska namista tullut liian tylsä.

Treenilista:

» Koiran katseen pysyminen eteenpäin (ilman liiallista katsekontaktia), kun rata jatkuu eteenpäin, jotte vältytään radan keskeytykseltä. Eteen tms. voisi olla hyvä käsky.
» Enemmän treeniä korkeammilla esteillä (35-45cm) etenkin tiukoissa käännöksissä ja takaakierroissa, jotta handlaa ne. Nyt vielä ohittelee, alittaa tai törmäilee niihin.

2 kommenttia:

  1. http://perrotida.blogspot.fi/2015/11/meidat-on-haastettu.html Haastetta pukkaisi :-)

    VastaaPoista