25 lokakuuta 2015

Hämeen Shelttien agilityvalmennusKerrankin päästiin treenaamaan isolla kentällä, kun ilmoitin meidät Hämeen Sheltit ry:n järjestämälle agility valmennukseen. Kouluttajana oli Maiju Korhonen. Aivan huikea kaksituntinen, jonka aikana oppi taas hurjasti lisää. Enkä varmasti muista enää kaikkea infoa, vaikka yritti kirjoittaa mahdollisimman paljon ylös heti, kun pääsi kotiin. 

Eniten jännitti se millainen Rudi on isolla kentällä, sillä vähän liiankin tuoreessa muistissa on vielä meidän ensimmäiset agilityepikset. Jännitin ihan turhaan, sillä Rudi ei ollut lähdössä yhtään samanlailla minnekkään. Enemmänkin oli liiankin kiinni mussa eikä meinannut irrota ollenkaan. Nyt Rudista oli myös parasta lelupalkka eikä namipalkka. 

Vähän hirvitti radan pituus, sillä siinä oli yhteensä 28 estettä. Tietenkään tätä ei tarvinnut tehdä kokonaisena ratana, mutta jos sattuisi sujumaan hyvin niin sai tehdä putkeen. Rataantutustumisessa rata tuntuikin ihan loogiselta eikä olisi ollut ongelmaa muistaa koko rataa. Tehtiin Rudin kanssa lopulta vain 10 esteen rataa, sillä Rudilla tosiaan oli ongelmia irtoamisen kanssa ja jäädä suorittamaan estettä, mun lähtiessä kauemmas. Enkä oikein taas osannut ohjata tarpeeksi selkeästi.

Estekorkeus (35cm) myös hämmensi vähän, sillä oli ensimmäistä kertaa näin korkealla. Rudi myös kielsi pari kertaa yhden esteen sen vuoksi, että ei ollut "valmistautunut" hyppäämään niin korkeaa. Rudi ohitti myös puomi silloin, jos olin jo puolessa välissä estettä ja lähti mun perään juoksemaan. Jouduin jäämään varmistelemaan ja sitten olinkin jo myöhässä seuraavalla esteellä.  Uutena juttuna tuli myös se, että mikäli koira ei mene jollekkin esteelle niin täytyy ottaa uudelleen ohjaus esteelle ja palkata.  Vasta sitten aloittaa alusta tai jatkaa siltä esteeltä eteenpäin.


Seuraava jännä juttu oli puomi tai oikeastaan se, että itse liikuin leveyssuunnassa putken vuoksi. Rudi kun on tottunut, että liikun vain suoraan eteenpäin enkä yhtään vaihtele paikkaa leveyssuunnassa. Kaksi kertaa otin pelkän puomin eikä enää ollut yhtään jännä juttu. Tietty okseri-puomi väliin olisi voinut tehdä valssin tai sokkarin, mutta halusin olla oikealla puolella puomia, jotta Ruu tekee takaakierron vasemmalta eikä oikealta. Olin aivan varma, että Rudi menisi putkeen mikäli olisi tehnyt takaakierron oikealta. Lisäksi sain hieman lisäaikaa juosta muurille. Muuri oli myöskin tosi jännä juttu, koska oli ensimmäistä kertaa medikorkeudessa. Usko loppui kahdesti kesken, joten jarrutti viime hetkellä. Koutsi otti jälleen lelun ja houkuttelemalla saatiin kaveri hyppäämään. Kerran tosin kävi niin, että lelu heitettiin maahan, kun näytti että Ruu hyppää, mutta kiersikin muurin. Huijari Ruu!:D Sitten tehtiin vielä kahdesti 1-9 esteet, josta viimeinen oli ihan älyttömän hieno! Lopuksi vielä testasin 17-19 väliä. Tämäkin oli jännä juttu, vaikka juuri keskiviikon treeneissä meni hienosti. Oletan, että Ruu oli hieman hämmentynyt isosta radasta ja esteiden välimatkasta. Meni monesti 19 putken väärästä päästä tai ohitti sen, vaikka huuteli putkea. Vinkiksi vastakkaisella kädellä ohjaus ja heti toimi. Jeij!

Muutamasta ongelmakohdasta ja jännästä jutusta huolimatta treenit menivät ainakin itseni mielestä älyttömän hyvin. Rudilla oli korvat tallella loppuun asti ja vaikeudet johtuivat lähinnä ohjaajan virheistä ja ison radan hämmennyksestä sekä estekorkeudesta. Rudia kehuttiin hienoksi ja ollaan kuulemma hyvällä mallilla. Näitä ehdottomasti lisää!Muistilista:
» Luota koiran osaamiseen, älä jää liiaksi varmistelemaan (edelleen).
» Lähettäessä esteelle keskity esteelle eli rintamasuunta, katse ja eleet esteelle, vaikka olisi kuinka kaukana tai lähellä.
» Rudi on älyttömän tarkka kehonkielestä, keskity siihen.
» Tilanteissa joissa mahdollista (esim. 2-3 väli) nappaa koira takaakierrosta mukaan vastakkaisella kädellä.
» Koiran katseen pysyminen eteenpäin. Vaikeassa kohdassa anna lelu toiselle, joka näyttää lelua, jotta koira menee oikean esteen varmasti.
» Mikäli koira ei mene estettä, ota este yksittäisenä eli ohjaus uudelleen samanlailla ja palkkaa koira. Sitten vasta eteenpäin /alusta
» Mikäli koira menee esteen ohitse saman puolen käden ohjauksella, ohjaa vastakkaisella. Sitten ei tarvitse ehtiä niiin lähelle estettä.
» Tästä eteenpäin palkkana lelu, koska namista tullut liian tylsä.

Treenilista:

» Koiran katseen pysyminen eteenpäin (ilman liiallista katsekontaktia), kun rata jatkuu eteenpäin, jotte vältytään radan keskeytykseltä. Eteen tms. voisi olla hyvä käsky.
» Enemmän treeniä korkeammilla esteillä (35-45cm) etenkin tiukoissa käännöksissä ja takaakierroissa, jotta handlaa ne. Nyt vielä ohittelee, alittaa tai törmäilee niihin.

2 kommenttia:

  1. http://perrotida.blogspot.fi/2015/11/meidat-on-haastettu.html Haastetta pukkaisi :-)

    VastaaPoista