05 lokakuuta 2015

Kokeilemassa paimennustaHämeen Sheltit ry järjesti kahdelle päivälle paimennusta Urjalan Koira-Kehrolla ja lähdettiin kokeilemaan Rudin kanssa ensimmäisenä päivänä. Hauska päästä näkemään mitä Rudi tuumaa lampaista, kun ollaan samalla puolen aitausta. 

Paikalle saavuttiin kymmeneksi ja päivä alkoi lyhyellä infolla, jossa kerrottiin yleistä tietoa paiemnnuksesta ja mitä päivän aikana tullaan tekemään. Siinä kohtaa, kun infoa pitänyt kertoi järjen valosta, alkoi hieman hymyilyttää. Päivän tehtävänä oli sytytellä koirat tähän paimennukseen ja mikäli näin käy voi kokeilla antaa koiran tuoda lampaat ohjaajalle. 

Koirat pääsivät kahdesti lampaille, ensin kiinni liinassa ja sitten toisella kierroksella mahdollisesti irti. Rudi oli vuorossa neljäntenä ja ehdin jo vähän päässäni miettiä kaikenlaisia vaihtoehtoja, miten Rudilla menee. Itse en osaisi edes auttaa Rudia, sillä laji on mullekin täysin vieras. Saatiin tehtäväksi hakea uduet lampaat aitauksesta, joka onnistui hienosti. Sitten päästiin liinan kanssa testailemaan mitä Rudi lampaista sanoo. Rudi päätti yllättää suunnilleen kaikki! Ei hepulointia, haukkumista tai hyökkäyksi kohti, vaan Rudi ravailikin vain coolisti liina löysällä todeten "näin se menee". Anteeksi mitä? Koira, jolla menee usein överiksi ja heittää korvat roskiin.

Seuraavalla kierroksella oltaisiin saatu jättää liina kokonaan pois, mutta päätin pitää sen varmuuden vuoksi, koska ajattelin ettei se välttämättä tottelisin irti. Näin hieman kävikin, kun tällä kierroksella menikin vähän yli eikä malttanut lopettaa. Sai kiinni kyllä ideasta, mutta lopettamaan ei meinannut malttaa. Pysähtyi kuitenkin aina silloin, kun pääsin sen ja lampaiden väliin. Lähdössä Rudi lähti suoraan lampaiden perään, vaikka sen olisi pitänyt tehdä pieni kaarros. Tämän vuoksi lampaat lähtivät eri suuntiin. Yritin ohjailla ohjeiden mukaan kepillä, mutta silloin Rudi jähmettyi paikoillaan odottamaan lupaa lähtemiseen.  Ensikerraksi meni mielestäi kuitenkin varsin hyvin ja Rudilla meni mielestäni ihan kohtalaisesti. Katsotaan saako tämä koskaan jatkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti