15 syyskuuta 2017

Flyball tutustumiskurssiTykkään kirjoittaa ja luonnostella tekstit WordPadiin kuin suoraan Bloggeriin, vaikka vain ilmaisohjelma onkin käytössä. Satunnaisesti on käynyt niin, että on ollut paljon luonnosteltuja ja valmiita tekstejä tallennettuna, mutta seuraavan kerran avattaessa kyseistä tiedostoa onkin tiedosto täysin tyhjä. Etenkin nyt kesällä on käynyt useammin niin enkä ole osannut tehdä asialle mitään niin on täytynyt vain kirota hiljaa ja aloittaa näpyttelemään tekstejä uudelleen. Näin kävi viimeksi toissapäivänä. Eipä ollut enää käsin kirjoitettua versiota muistiinpanoista flyballin tutustumiskurssilta, joten jääköön siltä osin sitten kirjoittamatta.

Ainoa mitä tuosta muistan on se, että koiralla on hyvä olla mielummin valjaat kuin panta, mutta mikäli haluaa pitää pantaa täytynee sen olla jokin muu kuin puolikiristävä/kiristävä. Koira tulee myös opettaa siihen, että sitä voi pitää kiinni pannasta tai valjaista, koska kisoissa on pakko pitää kiinni koiraa, kun ympärillä pyörii niin paljon koiria eikä pääse kirmailemaan mihinkään. Lähdössä on myös hyvä toistaa käskysanaa esim. "pallopallopallo", "menemenemene" tai "haehaehae", jotta saadaan koiraan lisää vauhtia.

Kurssiin kuului kaksi kertaa, joista ensimmäisellä tutustuttiin pallonheittokoneeseen toisella kentällä ja leikittiin ja haettiin palloa toisella kentällä. Meidät jaettiin kahteen ryhmään ja me päästiin Rudin kanssa ensin leikkimään pallolla. Mikä voisikaan olla hauskin aloitus pallohullulle sähköjänikselle? Ei varmaan mikään. Ensin kouluttaja halusi nähdä miten leikitään pallolla, jotta näkee vähän miten nappaa koppeja, leikkii ja ylipäätään innostuu palloista. Rudi meni palloista ihan hepuliin, otti koppeja, laukkaili pallo suussa ympäri kentää ja palautteli palloa.

Päästiin seuraavaksi kokeilemaan vähän pallon hakua, lisäten vauhtia palauttamiseen. Nimittäin koirat yleensä hakevat pallon hurjalla vauhdilla, mutta palauttavat vähän hitaammin. Pallo heitettiin tai vieritettiin poispäin koirakosta ja kun koira lähti palloa hakemaan, lähti ohjaaja juoksemaan vastakkaiseen suuntaan kutsuen koiraa. Tauon jälkeen kokeiltiin vähän pallon hakua hyppyjen kera. Hypyt olivat agility hyppyjä ja niitä oli kolme. Ensin koiran kanssa käytiin viemässä pallo hyppyjen taakse, jotta koira näkee pallon olevan siellä. Lähdettiin suoraan liikkeelle kolmesta hypystä, kun on helppo tehtävä napata pallo maasta ja oletin agikoiran osaavan tuon verran irrota. Hyvin osasi hakea, mutta muutaman kerran kierteli hypyt. Oletettavasti siksi ettei agilityssä saa hyppiä takaisin hyppyjä. Tehtävää vähän vaikeutettiin vielä, sillä pallo vietiin keskeltä viistoon vasemmalle ja oikealle. Mikäli koira sattuu tiputtamaan pallon, sen täytyy osata hakea esteet takaisinpäin myös viistosta. Jos koira ei hyppää esteitä tulee siitä virheitä ja HYL. Tuo tehtävä oli hiukan vaikea Rudille, ymmärrettävästi kyllä. Ensimmäistä kertaa kuitenkin oltiin kokeilemassa lajia.

Lopuksi tutustuttiin vielä pallokoneisiin. Ensin kokeiltiin vanhanmallista, koska siinä on pienempi ääni. Se laitettiin aluksi vielä ihan matalaksi, asteittain nostaen. Rudi ei pelännyt ääntä ollenkaan, mutta ei osannut ottaa palloa kiinni ilmasta, jonka vuoksi pallo osui Rudia kahdesti suoraan otsaan. Tämä ei kuitenkaan jäänyt sen pahemmin kummittelemaan, vaan otti seuraavalla kerralla kiinni. Uuden pallokoneen ääni oli Rudin mielestä vähän turhan mielenkiintoinen, sillä se lähti pamautuksen jälkeen pakittamaan. Toki saattoi varoa vielä pallon osumista päähän. Saatiin kolme onnistunutta toistoa putkeen ja lopetettiin siihen. Sen jälkeen sai leikkiä vielä palloilla hetken. Hirveintä oli se ettei saanut kaikkia viittä palloa kerralla suuhun eikä voinut suussa olevasta luopua. Kouluttaja totesikin, että "sinä (Rudi) ainakin opit tänään ettei pallot maailmasta lopu". Ehkä Rudin elämän hienoin oppi, haha.

Kurssin toisella tunnilla päästiin yhdistämään nämä kaksi asiaa. Kurssipäivien välissä oli vain päivä välissä, joten opit olivat tarpeeksi tuoreessa muistissa, mutta kuitenkin oli ehtinyt niitä vähän miettimään. Alla oleva video on toiselta kurssikerralta. Ensin taas vähän leikittiin ja muistuteltiin mieleen mitenkäs se pallo sieltä pallokoneesta saatiinkaan. Sitten yhdisteltiin asteittain hypyt pallon hakuun. Hypyt olivat tutut agilityhypyt, joiden määrä pidettiin kolmessa. Ensin yksi hyppy, sitten kaksi ja lopuksi kolme hyppyä. Rudi osasi yhdistää nämä todella hyvin eikä montaa virhettä tullut. Virheet olivat lähinnä ensimmäisen takaisin hypyn skippaaminen, mikäli kaarsi vähän turhan ison kaarroksen. Rudi mielummin nappasi pallon vasemmalta puolelta, joka kannattaa muistaa, jos aloittaa aktiivisemmin treenailemaan. Koirahan saa hakea pallon kummalta puolelta vain eli voi hyödyntää helpompaa puolta. Lopuksi kokeiltiin vielä miten koiruus osaa hypätä ihan oikean flyball hypyn. Kokeiltiin ihan vain suoraan eteenpäin hyppäämistä, eikä tarvinnut tulla takaisin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti