22 tammikuuta 2018

Kohti TOKO-kisoja -kurssi 2/2

Ensimmäinen osa täällä*
4/6 - Luoksetulo, paikallaolo (istuminen) ja nouto.

Luoksetulo on aina ollut Rudin bravuuri. Se on ollut aina hieno, varma ja supernopea. Ainoa ongelma on ollut se, että menee hitusen musta ohitse, kun hidastaa vähän myöhässä. Siitä ei ole koskaan vähennetty pisteitä, jos joskus sanottu niin vain sitä, että se tulee vaan niin lujaa. Nykyisin saattaa päästä myös yksittäinen haukahdus lähdössä, koska on vain niin innoissaan liikkeessä, mutta täytyisi silti saada pois. Perusasentoon kääntyminenkin voisi yrittää saada kääntymään kohdalla. Kouluttaja mainitsi vain luoksarin olevan oikein nätti, mutta haukahdukselle täytyisi tehdä jotakin. En oikein tiedä mitä tuon kanssa tekisi, kun mikäli joskus tehdään kokeenomaisesti liikkeet niin paikkamakuuseen pitäisi laskea virettä, seuruuseen nostaa ja muihin taas vähän laskea. Vaikeaa. Luoksetulossa kokeiltiin myös pysäytyksistä seisomista, kun luoksari on hyvällä mallilla. Ensin peruuttelin, stoppasin kädellä ja heitin namin jalkoihin. Kun tämä onnistui laitoin Rudin kiertämään siivekkeen kauempaa, stoppasin käsimerkillä ja heitin namin jalkoihin. Tämä onnistui yllättävän hyvin, kun muutama vuosi takaperin kokeillessani valui melkoisesti.


Paikallaoloa istuen tehtiin ryhmäliikkeenä niin, että otettiin tarvittava etäisyys muihin, pidettiin koirat kytkettynä ja pysyttiin sen verran lähellä kuin tarvitsi. Mitenkään kokeenomaisesti ei liikettä tehty. Pysyttelin lyhyen hihnan mitan päässä, noin kahden metrin päässä, ihan siitä syystä ettei olla tehty paikalla istumista kuin rallyn käytösruudussa. 

Sileä nouto on hyvällä mallilla muuten, mutta palauttaessa on alkanut vähän pureskelemaan kapulaa, kun vaihdoin kahta kokoa pienemmäksi kapulan. Löytyy mahdollisesti seuraavallekin koiralle vaihtehtoja, kun on kolmen kokoisia kapuloita. Kapulanpidossa ei ole pureskellut kapulaa ollenkaan, saattaa kerran korjata, mikäli laittaa pahaan kohtaan. Myös perusasentoon palaaminen on hiukan epävarmaa, jonka vuoksi tekee sen varovasti ja hitaasti. Satunnaisesti myös varastaa lähdön, mutta hyvin harvoin. Vauhti on hakiessa ja palautuksessa mielestäni tarpeeksi kova ja hyvin ottaa kapulan maasta Hyppynoudon/noutojen ongelma on hypätä kapula suussa ja metallista on tullut hirveä. Ensimmäinen askel noudossa onkin tuon pureskeluongelman ja perusasennon hitauden taltuttaminen, edetään siitä eteenpäin sitten kun ovat kunnossa.
5-6/6 - Kaukot

Toiseksi viimeiselle kerralle ei päästy ollenkaan, joten viimeisellä kerralla saatiin olla muita pidempään kentällä. Aiheeksi valitsin vain kaukot, sillä edellisen tunnin aiheena oli tuon lisäksi ollut ruutu ja viimeisellä tunnilla merkki ja hyppy. Hypyssä ei ole ollut mitään ongelmaa, ruutua ei olla otettu juurikaan ja merkin kiertoon ei tarvitse opettaa kuin etäisyyttä. 

Tähän asti kaukoissa on ollut ongelmana hitaus ja nuuskuttelu, jonka takia ei kuuntele käskyjä/tottele. Nyt käänsikin asian toisinpäin eli tässäkin liikkeessä oli vähän turhan suuri hepuli-innostus. Istu-maahan vaihdot onnistuivat hyvin, mutta vähiten treenattu seisominen tuotti ongelmia niin istumisesta kuin makaamisesta noustessa. Aina tuli pari askelta eteenpäin! Tiedä mistä sen on keksinyt, kun ei olla taidettu ottaa seisominen kuin muutaman kerran näiden vuosien aikana.

Ensin kokeilin mennä lähelle Rudia, mutta vaikka olin kuinka lähellä otti minimaalisen askeleen eteenpäin. Kun tämä ei auttanut kokeiltiin niin, että Rudi peruutti ja annoin sitten yksitellen istu-maahan-seiso -käskyjä. Koira siis peruuttaa, tekee jonkin asennon, lähtee siitä peruuttamaan ja taas uusi käsky. Tässä tehtävässä ideana on se, että asentoa tehdessä koiralla on ajatus takatassuissa eikä edessä, jolloin vaihdoissakin ajatus on takatassuissa eikä sitten tule eteenpäin vaihdoissa. Täytyy muistaa tehdä myös suoraa peruutusta, jotta rally-tokon edessä peruutus ei mene pilalle. Rudista tuo tehtävä oli erittäin hauska ja sille tulikin kehuja niin kouluttajalta kuin treenikavereiltakin. Lopuksi vielä kokokeiltiin lyhyen matkan päässä vaihtoa maahan-seiso ja kouluttaja naksutteli aina kun meni hyvin. Muutaman kerran naksahti juuri siinä kohtaa, kun Rudi otti askeleen eteenpäin, johon kouluttaja totesi ”P*rse, kun se on niin nopea”. Samat ajatukset on mullakin aika usein. :D Eiköhän se tästä hiljalleen!

Tykkäsin kovasti kurssista ja kouluttajasta, joka osasi selittää asiat niin, että minäkin melko tietämättömänä ymmärsin asiat. Ehdottomasti on harkinnassa muutkin hänen koulutukset, jos niitä vielä tulee.

0

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti