29 lokakuuta 2018

Pyörähtämässä rally-tokon ratatreeneissä

Valvovan silmän alla on tullut oltua hyvin vähän sen jälkeen, kun kausi tehoryhmässä loppui. Silloin olisin saanut jatkaa tehoryhmässä, mutta jäimme tauolle enkä tauon jälkeen ole jotenkin vain kyennyt lähteä valvovan silmän alle. Onneksi tänä vuonna ollaan löydetty vihdoin se oikea fiilis harrastamiseen. 

Reilu kuukasi sitten oli ensimmäinen kerta sitten tammikuun valvovan silmän alla. Rudi oli jopa odotettua enemmän haukkuherkkä, joskin johtui ottaessaan kierroksia hirveästi kivoista liikkeistä tai hitusen huonosti ohjattuani. Myönnän ehkä vähän jännittäneeni miten pitkäksi meidän ikuinen treenilista kasvaa sekä jännitettyäni paria kylttiä jo ennalta. Etenkin jälkimmäinen näkyi Rudissa samantien turhautumisena, jolloin ei tee tehtävää puhtaasti ja/tai alkaa haukkumaan, sillä itse menen kipsiin lähestyessä kylttiä enkä osaa ohjata koiraa oikein. Tämä toki on väärin koiraa kohtaa ja olenkin siitä yrittänyt päästä eroon. Ainoa keino näyttäisi olevan käydä säännöllisesti valvovan silmän alla joko kisoissa tai treeneissä, sillä viimeisen kuukauden aikana tuo on jo taas vähän helpottanut.

Myös liian pitkä treenitauko nostattaa Rudin virettä turhankin suureksi, jolloin tuo hurja haukkuminen näkyy sen lempiliikkeissä eli mm. pyörähdykset, puolenvaihto edessä, hypyllä, putkessa ja merkillä sekä radalla eteneminen juoksussa, etenkin kyltillä istumisesta juosten. Loppuvuotta helpottaa se, että treenejä on meille luvassa melkoisesti sekä saatiin käyttöön myös omatoimitreenioikeus niin päästään treenailemaan itsekseen. Vinkiksi saatiin, että teetän yhtä liikettä monta kertaa esim. pyörähdystä, jonka jälkeen käsken esim. maahan ja totellessaan sitä saa palkan siitä. Toinen mitä ollaan tehty nyt lähiaikoina on se, että mikäli Rudi alkaa haukkumaan keskenkaiken pyydän "käy siihen" -käskyllä maahan rauhoittumaan hetkeksi tai lähdetään kokonaan pois radalta ja palataan hetken päästä uudelleen. Lisäksi Rudi ei enää pääse kentälle mikäli ääntelyä kuuluu vaan palaamme takaisin niin kauan kunnes saadaan hiljainen sisääntulo.

 

Sain napattua myös yksittäisen tunnin Koirakoutsin valkkuryhmästä, jossa oli myös aiheena ratatreenit. Siellä oli hurjasti puolenvaihtoja, käännöksiä ja eteentuloja. Alkuradasta Rudi äänteli jonkin verran ja eteentulossa heitti takapuolensa hitusen vinoon, mutta hitusen ennen puoltaväliä hiljeni. Hirveä haukkuhepuli alkoi kolmanneksi viimeisellä kyltillä (istumisesta juosten) jatkuen aina pujottelun läpi niin ettei kyennyt menemään viimeistä tötsää oikealta puolelta. Vaihdettiin vauhti juoksusta hitaaseen, jolloin ääntely loppui siihen. Hitusen kuumotti mennä kuuntelemaan palaute, sillä omaan silmään Rudi ei mennyt niin hienosti kuin osaisi. Palautetta saatiin siitä miten hienosti Rudi osaa tehdä tehtävät (etenkin käännökset), mutta ääntely olisi hyvä saada pois, etenkin tuon haukkuhepulin kanssa kun ei pysty keskittymään. Toki jatkuvasta haukkumisesta tulisi pisteenmenetyksiäkin. 

Tämän jälkeen saatiin vielä loppuaika mennä kohtaa, joka jäi vaivaamaan. Lähdettiin tekemään istumisesta juoksemista ja siitä pujottelua niin, että ensin mentiin vain pujottelu, sitten istumisen kautta normaalissa vauhdissa pujottelua ja sitten testastin miten sujuisi juoksemalla. Kerran onnistuttiin, joten jätin siihen. Seuraavaksi siirryttiin tekemään eteentuloa, jossa oli meille uusi juttu, koroke. Rudi tarjosi samantien siihen "etu" -temppua eli etutassut korokkeen päälle. Nopeasti kuitenkin tajusi idean ja lähestulkoon lähti varastamaan sinne menoa. Kerran saatiin kouluttajakin nauramaan, kun kaveri lähti eteentuloon niin lennokkaasti että istahtaessaan tipahti toiselta puolelta alas. Oli kyllä huippu tunti!


IMG_2067

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti