14 joulukuuta 2018

Tekniikkakurssi 1/2

Osallistuin Rudin kanssa neljän kerran tekniikkakurssille, josta on vielä yksi kerta jäljellä. Halusin jälleen puolittaa muistiinpanot kahteen osaan, jotta ei tule kilometrin mittaista postausta. Muistiinpanoissa saamani vinkit, muille napattuja vinkkejä ja omia huomioita. Niitä perusjuttuja, jotka huonomuistinen kuitenkin unohtaa ilman koontia. Saa entistä enemmän jännitämään tulevan kevään kolmea koulutuskertaa, koska muistutteluista huolimatta unohdan kaiken siinä vaiheessa kun ryhmä astuu sisään.Kurssikerta 1/4 - Perusasento ja takapäänkäyttö

* Namilla houkuttelemalla ei välttämättä ymmärrä mitä tekee, kun seuraa vain namia. Siksi ei välttämättä lähde tarjoamaan toimintoa uudelleen.
* Tarjoamisen kautta parempi, koska yhdistää namin tekemiseen paremmin ja yrittää näin samaa uudelleen.
* Tarkassa tehtävässä namipalkka parempi kuin lelupalkka. Lelupalkalla yhtä tarkka paikka antaa kuin namipalkalla, jotta ei lähde esim. poikittamaan.
* Vireenhallintaan: pitkä käsikosketus (käsitargetti) niin esim. niin että puhaltaa ilman pois poskista, alusta/häkki tai luopumisharjoitukset.
* Poskikosketuksen kautta pää seuruussa tiettyyn paikkaan, hiljalleen häivyttäen pois. Toimii paremmin isolla kuin pienellä koiralla.
* Lyhyttä seuruuta, jossa ei ehdi alkaa kaasuttamaan ja palkkaa siitä.
* Seuraa lähintä jalkaa, liikkuu se minne tahansa ilman, että muu kroppa välttämättä liikkuu ollenkaan. Ei yritä lähteä vastakkaisella jalalla.
* Mitä koira seuraa? Kättä, olkapäätä, silmiä?
- Kokeile pyytää koiraa sivulle (vasemmalle tai oikealle) käsien ollessa eri asennoissa ja katso mitä koira tekee.
* Poimi naksulla hyvät seuruukohdat. Pysähdy ja palkkaa. Ei ole väliä seisooko vai istuuko, kunhan on hyvässä kohtaa. Ellei ole, odota että korjaa itse ennen palkkaa.
* Koroke hyvä apu takapään harjoitteluissa.
* Ääntely voi johtua innokkuudesta, epävarmuudesta/turhautumisesta, palkan odottamisesta.
* Voi keulia seuruussa sen vuoksi, että rallyssa ollut odotusarvo jossain muualla kuin seuraamisessa (kyltit/temput), joten muista palkata myös rallyssa kylttien välissä.
* Rudi tietää/osaa oikean paikan. Aloittaa ja lopettaa hyvään kohtaan ja perusasento on hyvä, mutta seuruussa edistää ja on hitusen kaukana. Käyttää hyvin takapäätään. Osaa paremmin kuin puolivuotta sitten.Kurssikerta 2/4 - Seuraaminen

* Jännityn/ahistun siitä kun joku katsoo treenejä, jonka vuoksi teen itse huonommin kuin osaisin.
* Perusasento tärkeä taito siksi, että mikäli ei osaa käyttää takapäätään siinä tai tulee isolla käsi/vartaloavulla, miten voisi osata käyttää sitä käännöksissä tmv.?
* Koira voi jäädä kiinni namiin, jolloin ei malta tehdä/tarjota mitään, jolloin hyvä palkata vähemmän hetken aikaa.
* Poskikosketuksesta ja koiran seuraamisesta lähintä jalkaa valitsin Rudille jälkimmäisen, joka treenissä osoittautui hyvin meidän jutuksi!
* Koiran seuratessa lähintä jalkaa niin, että jää hieman auki, odottaa sen aikaa että korjaa itse. Rudi korjasi superhyvin! Alkuun voi palkata paljon useammin, sarjana.
* Korjaaminen itse voi auttaa myös seuruun edistämisessä siten, että odottaa koiran korjaavan itse peruuttamalla taaksepäin oikeaan kohtaan ja palkkaa siitä.
* Palkatessa muistaa antaa aina palkan oikeasta kohtaa eikä sinne missä koira on.
* Sivuaskeleet hyvä aloittaa treenaamaan siten, että seisotaan koiran kanssa vastakkain, pidetään käsissä nameja ja syötetään sitä samalla kun liikutaan sivulle. Muista molemmat suunnat! Aluksi palkataan vain siitä, että lähtee tulemaan samaan suuntaan, hiljalleen kriteerinnousu.
* Peruuttaminen opetetaan ensin jossain muualla kuin sivulla esim. edessä, mielellään niin ettei ohjaaja liiku. Mene lattialle istumaan namien kanssa. Aloita palkkaamaan koiran nostaessa päätä, sillä yleensä koira aloittaa peruuttamaan juuri siten. Palkkaa mistä tahansa takaviistoon muistuttavasta askeleesta ja siitä hiljalleen eteenpäin. Ellei koira ymmärrä voi heittää namin etutassujen väliin, jolloin luonnostaan peruuttaa saadakseen namin, siitä naksu ja uusi palkka. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti