02 syyskuuta 2019

Alkukesän rally-tokon epäviralliset kisat

Toukokuun loppupuolella, Helatorstaina oli kunnon rally-tokopäivä, kun osallistuimme kahteen epäviralliseen kisaan samana päivänä. Huippua, että alkukesästä oli hurjasti epiksiä niin päästiin pyörähtämään kisamaisessa tilanteessa ettei ihan unohdu sillä välin kun viralliset olivat tauolla varoajan vuoksi. Varoaikakin on ehtinyt jo päättyä heinäkuun loppupuolella! Kisatilanteessa eniten tarvitaan treeniä lähtöön, sillä Rudilla on tapana jäädä vain istumaan vaikka tarkistaisin Rudin olevan kuulolla ja sanoisin selkeästi seuruu -käskyn. Treeneissä tuo on hyvin harvinaista ja siellä annetaan lähes poikkeuksetta lähtölupa ja yleensä useampi ihminen on ympäri kenttää, joten uskoisin ettei olisi siitä kiinni. Mahdollisesti johtunee siitä, että itse olen tahtomatta hitusen epävarma lähdössä, jääden miettimään lähteekö mukaan vai ei. Tämä mahdollisesti selittäisi myös satunnaiset parin ensimmäisen kyltin hitaudet, kun itse pääsee siitä alusta ns. yli ja Rudi alkaa kulkemaan paremmin. Täytyisi ehkä miettiä miten itse saisi koottua ajatukset niin, ettei jäisi miettimään 


Heti lähdöstä lähti se tuttu -1 puutteellisesta yhteistyöstä, joskin hyvin kiltisti tuomaroituna. Lähdöstä lähtiessäni mielestäni tein pienen pienen pysähdyksen, josta odotin saavani myös ainakin -1 ohjaajavirheen ja ihmettelin lapun saadessani etten sitä saanutkaan. Videota katsoessani huomasinkin etten sitä ilmeisesti tehnytkään tai ainakaan sitä ei huomaa. Hämmennyin videota katsoessani siitä, miten kuulolla Rudi todellisuudessa olikin, vaikka itsestäni tuntui etenkin ensimmäiset kuusi kylttiä olevan todella hitaat/tahmeat. Mahdollisesti oma jännitys vaikutti siihen, että nuo kyltit tuntuivat menevän kamalan hitaasti. Joskin saksalaisessa Rudi hitusen herpaantui, mutta suoritti tehtävän ihan ok. Toisella eteentulokyltillä hämmennyin ettei siitä tullut virhettä, kun Rudi oli jo laskemassa itseään istumaan, kun siirtyikin käskystä vähän lähemmäs. Edessä peruutuksessa oli ollut tuolloin treeneissä hirveästi vaikeuksia, joten vinoon lähteminen ei tullut hirveänä yllätyksenä. Testasin Rudin pystyvän parempaan suoritukseen ennen kuin uusin, jotta tiedän kannattaako sitä uusia vai ei. Noin vinosta kun olisi varmaankin tullut se -10tvä. Onneksi uusinta meni paljon paremmin, vaikka onhan Rudi sen aiemmin suoraa mennyt ensimmäisellä. Noh, näitä sattuu! Juoksuosuus meni yllättävän hyvin ottaen huomioon ettei sitä tule hirveästi treenattua eikä itse jotenkin sitä vain osaa. Liikkeestä maahanmeno kiertämisillä tai ilman on aina ollut Rudin bravuuri ja sen Rudi myös näytti. Siitä oltiinkin laitettu kommentti "hieno", kuten myös pyörähdyksestä ja tuplasaksalaisesta. Harmillisesti napattiin askel vasemmalle -kyltin jälkeen -10tvä (kävi toisella puolen), kun Rudi tulkitsi jostakin syystä sen puolenvaihdoksi eikä pystytty enää sitä uusimaan. Toivoin näkeväni videolta annoinko vahingossa jonkin merkin vai mitä siinä tapahtui, mutta itse en bongannut syytä väärinkäsitykseen. Melko varmasti kuitenkin tein jonkin huomaamattoman eleen, josta väärinkäsitys syntyi.

Siitä eteenpäin rata meninkin oikein hienosti, mitä nyt merkille lähtiessä päästi yhden haukun. Se että koko radan aikana ei kuulunut muuta ääntelyä kuin yksi haukku, yksi pienoinen herpaantuminen sekä yksi väärinkäsitys on kyllä melkoisen iso harppaus eteenpäin, missä ollaan oltu. Aloittaessa valmennysryhmässä Rudi oli aivan hirveä huutava lammaskoira, joka ei kykene keskittymään käskyihin huutonsa vuoksi. Varmasti ei sitä tahallaan tehnyt, vaan minä olen itse oppinut ohjaamaan Rudia entistä paremmin ja infota tarpesi ajoissa ettei sen tarvitse huomauttaa huonosta ohjaamisesta. Rudi kun herkästi huomauttaa mikäli ei anna selkeää infoa. Ymmärrettävästi!

Pisteitä 83/100p ja 3. sija!


Kun oman seuran epiksissä oltiin päästy MES-luokka läpi, lähdimme suoraan seuraaviin epiksiin vartin matkan päähän. Hieman meinasi tulla kiire, mutta onneksi oli tuttu kenttä niin ei tarvinnut hirveän ajoissa olla. Vielä kun olin neljästä kisaajasta viimeisenä, oli hyvin aikaa totutella pitkään ruohoon tasaisen ruohomaton jälkeen. 

Kun oman seuran epiksissä oltiin päästy MES-luokka läpi, lähdimme suoraan seuraaviin epiksiin vartin matkan päähän. Hieman meinasi tulla kiire, mutta onneksi oli tuttu kenttä niin ei tarvinnut hirveän ajoissa olla. Vielä kun olin neljästä kisaajasta viimeisenä, oli hyvin aikaa totutella pitkään ruohoon tasaisen ruohomaton jälkeen.

Tuttu hitaus lähdössä näkyi myös tällä radalla, mutta oli hitusen parempi kuin aiempi. Hitaus jatkui kahdelle ensimmäiselle kyltille, jonka jälkeen reipastui. Sen jälkeen tulikin odottamattomia ongelmia. Takaa puolenvaihdossa istumisilla -kyltillä joskin on tuttua, että oikealla puolen saattaa istahtaa hitusen vinoon, joka olisi korjattavissa ihan vain oikean puolen perusasento/paikka tehotreenillä. Puolenvaihto edessä oli jostain syystä kovin hankala, aiemmalla radalla onnistui hienosti. En lähtenyt uusimaan tehtävää toista kertaa, sillä tiesin ettei Rudi tekisi sitä siinä tilanteessa uudelleen. Olisi pitänyt kyllä uusia fiksummin eli pyytää tekemään tehtävä kunnolla ennen kuin lähtee uusimaan. Ehkä mahdollisella ensi kerralla uusiessa muistaisi, että niin oikeasti saa tehdä. Houkutuksessa Rudi hidasteli parin askeleen verran, askeltetävässä oli pientä hitautta istumisen ja maahanmenon kanssa. Näistä ei kuitenkaan lähtenyt pisteitä, sillä hitaus oli kuitenkin sen verran pientä, mutta yleensä nopean koiran kanssa huomaa pienetkin hitaudet matkan varrella. Se mikä yllätti eniten olivat ihan perus käännökset, jotka eivät meinanneet millään onnistua. Molemmat käännös vasempaan -kyltillä tarvitsi triplakäskyn ja ison tuplakäsimerkin, käännös oikeaan -kyltti jouduttiin uusimaan pyörähdyksen vuoksi ja 270 oikeaan -kyltillä meinasi istua monta kertaa loikkiensa lomassa. Mielestäni edessä puolenvaihdossa ja käännöksessä oikeaan oli sen verran samanlainen ongelma, että voisin sanoa itse näyttäneeni käsimerkin pienesti erilailla kuin piti, johon Rudi tuttuun tyylinsä reagoi heti. Tarkka nelitassuinen! Mahdollisesti myös pitkä ruoho vaikutti käännöksiin, joten tämäkin täytyisi ehkä kirjata ylös treenilistalle.

Yleinen fiilis radalta oli todella huono enkä ollut yhtään tyytyväinen rataan. Tuntui ettei yksikään kyltti onnistunut kunnolla ja Rudi oli todella todella hidas. En edes odottanut tulosta. Jostain syystä kylään saapui se samanmoinen fiilis kuin muutama vuosi takaperin, kun olin ajatusten kanssa melko solmussa. En tiedä miksi. Ehdinkin tästä mainita ääneen, juuri kun ilmoitettiin meidän voittaneen saaden 81 pistettä. Hämmennyin sen verran, että tahattomasti sanoin ääneen "Mitä?", hups. Täytynee kuitenkin sanoa ettei harmitus kestänyt tuota hetkeä kauemmin eikä rata näyttänyt yhtään niin pahalta kuin millainen fiilis oli radalla, vaikka ongelmia radalla olikin.Reilun parin viikon kuluttua tuplaepiksistä oli jälleen oman seuran epikset. Hetken pohdin julkaisenko edes videota radasta, mutta onhan sitä aiemminkin julkaistu videoita epäonnistuneista radoista. Aina ei vain mene putkeen. Ongelmakin oli vain rapsutuskohtaukset.

Lähtö onnistui heti paljon paremmin, kun itse lähdin reippaammin liikkeelle. Rudi toimii muutenkin paremmin kun liikkuu rennosti ja etenkin nopeammin eikä vanhasta muistista yrittäisi jarrutella koko ajan. Tämän kanssa olen yrittänyt kehittyä, mutta vielä oli vähän tehtävää tuolloin. Oikean puolen perusasennoissa edelleen vinoutta. Askeltehtävässä en edes huomannut ettei Rudi noussutkaan seisomaan vaan vain korjasi perusasentoa. Enkä sitten huomannut uusia, tosin oli loppuradan kannalta vain hyvä. Radalla kutitti hirveästi, jonka vuoksi askeltehtävän maahanmeno ei onnistunut, uusittiin puolenvaihto jalkojen välistä ja pyörähdyksen jälkeen kaveri pyöri vähän ylimääräistäkin. Mukavasti juuri kyltin ohi astuessani jäi kutittelemaan. Tilanteessa ehkä hitusen ärsytti, mutta videolta katsoessa saatoin hieman naurahtaa. Edessä peruutuksen kanssa oli kesällä ongelmia jostain syystä, mutta nyt pienen tehotreenin jälkeen on palautunut takaisin. Muuten Rudi suoritti hienosti tehtäviä! Etenkin liikkeestä seiso, kierrä koira, kukkanen ja kahdeksikko, jota ollaan harvemmin treenattu. Tosin tehtävä taitaa olla enemmän itselle muka hankala kuin koiralle. Radan jälkeen rapsuttelut eivät tuntuneet miltään vaan osasin enemmänkin olla iloinen niistä onnistuneista kylteistä. Mysteeriksi tosin jäi miksi radalla kutitti niin paljon eikä ennen tai jälkeen radan. Hitusen jäätiin myös tuloksesta 67/100p., mutta se oli ihan odotettavissa. Tarkoituksena oli käydä vain epiksissä kokeilemassa miten kisaaminen vielä sujuu ennen kuin varoaika loppuu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti