29 syyskuuta 2019

Koiratanssikurssi

1/5 - Perusliikkeet, jotka "pitää" osata koiratanssissa

Liikkeitä, jotka ovat ne yleisimmät liikkeet ovat: pyöriminen molempiin suuntiin, ohjaajan sijainnista riippumatta, jalkojen kiertämistä kahdeksikkona ja ohjaajan ympäri kiertäminen. Kaikki sellaisia, joita ollaan jo Rudin kanssa treenattu. Pyöriminen ja ohjaajan kiertäminen ovat rally-tokosta tuttuja ja kahdeksikkoa jalkojen välistä ollaan jonkin verran tehty, mutta vahva se ei ole.  Päästiin nopeasti vaikeuttamaan  ottamalla useampia askelia välissä ennen kuin koira kiertää jalan eli esim. koira kiertää oikean jalan (jalka koiran vasemmalla puolella) ja lähdet siitä menemään sivusuunnassa kaksi askelta ja sama vasemmalla jalalla (nyt jalka koiran oikealla puolella). Askelia voi ottaa välissä niin monta kuin haluaa. Pyörimistä ja ohjaajan kiertämistä vaikeutettiin niin, että otettiin etäisyyttä pyörimisessä ja molemmissa niin, että ohjaaja pyöri samalla. Ei ongelmaa. Näitä ei olla tehty aiemmin niin, että ohjaaja pyörii. Vaikka olisi vain rallykoira niin kannattaisi vaikeuttaa silti.

2/5 - Pieni koreografia

Tällä kertaa olin poissa, koska olin kipeänä. Silloin oli tehty jonkinnäköinen pieni koreografa. Hitusen harmitti etten päässyt!

3/5 - Peruuttaminen jalkojen välissä ja ohjaajan ympäri sekä pujottelu eteenpäin

Aloitettiin ensin helpoimmalla eli pujottelua jalkojen välissä eteenpäin. Rudille erittäin helppo tehtävä, josta se tykkää niin, että pääsee haukku. Yksittäinen jalkojen ali menossa ei välttämättä haukkua kuulu, mutta kolmesta eteenpäin kuulee satunnaista haukkua. Tähän saatiin vinkiksi palkata hiljaisista alituksista. 

Pujottelua peruuttaen aloitettiin tekemään niin, että otettiin nami molempiin käsiin, joista toisella "väännettiin" koira niin, että lähti peruuttamaan jalkojen välistä. Nami annettiin toisesta kädestä kun kääntyi oikeaan suuntaan ja toisesta kun oli peruuttanut toiselle puolen. Ensin kannattaa opettaa toinen puoli kunnolla, jonka jälkeen vasta toinen puoli, sillä sen koira oppii yleensä nopeasti, kun tietää mistä kyse. Nopeasti Rudi ymmärsi tehtävän, mutta montaa toistoa ei otettu, kun oli uutta niin ei pitkälle päästy.

Ohjaajan ympäri peruuttamista opeteltiin menemällä itse kyykyyn tai polvilleen maahan seinän lähelle, koira seinän ja ohjaajan selän väliin ja siitä ns. namikädellä työntämällä peruuttamaan. Tämä oli Rudille jokseenkin hankalaa eikä lähtenyt etenemään yhtä hyvin kuin peruuttaen pujottelu. Kerrankin näin päin, kun yleensä Rudi oppii nopeasti.

4/5 - Kehääntulo ja lyhyt koreografia

Alkuun harjoiteltiin omatoimisesti kehääntuloa. Vinkiksi annettiin, että kannattaa laittaa koira odottamaan istumaan tai maahan, mennä itse vähän matkan päähän ja kun annetaan lupa mennä kehään pyydetään koira vierelle ja lähdetään siitä reippaasti alkuun pienen kaarroksen kanssa eli räjähtävä lähtö. Sitten käytiin kaikki kerran kehässä treenaamassa kehääntuloa ja musiikin alkamista niin, että mentiin kehään ja musiikin alkaessa soimaan palkattiin koira.

Opeteltiin pieni koreografia, jonka jokainen sai esittää saman musiikin tahtiin. Samalla pääsi treenaamaan uudelleen vielä kehäänmenoa. Esitys ei mennyt ihan niin hyvin kuin treenatessa, sillä Rudi hitusen huusi eikä näin kuunnellut kunnolla. Kuitenkin yllättävän hyvin siihen nähden, että oli ensimmäinen kerta musiikin tahtiin tehty temppusarja. 

5/5 - Oma lyhyt esitys

Viimeiselle kerralle saatiin tehtäväksi suunnitella lyhyt esitys. Rally-Tokokisat olivat seuraavalla viikolla, joten en uskaltanut ennen sitä treenata koreografiaa ettei Rudi sekoita temppuja. Kahden viikon sijaan meillä oli viikko aikaa harjoitella. Onneksi Rudi osaa hurjasti erilaisia temppuja, joita pystyy hyödyntämään koiratanssissa ettei tarvinnut kuin keksiä biisi ja yhdistellä ne. Ensimmäisestä tunnista asti mietin mikä biisi sopisi meille ja miten voi muka keksiä 1.5min esityksen, kun temppujakaan ei välttämättä tarvitse olla kuin se 4-5. Ohjelma syntyikin yllättäen, kun mieleen vain tuli sarja temppuja. Testasin sitä Rudilla, todeten olevan oikein hyvä, joskin vielä vähän liian lyhyt.  Sopiva musiikki tuli mieleen yllättäen, joka oli hyvin sopiva tähän. Ohjelman pitäisi olla alokasluokassa vähintään 1.5min ja tällä hetkellä meillä on hyvin onnistuessaan hitusen reilun minuutin.

Mikäli ei ollut valmiina esitystä, sai hetken keksiä improten jotakin. Halusin käyttää ajan hyödyksi, jotta tiedän miten Rudi tekee ohjelman hallilla. Rudi teki yhtä hyvin kuin kotona! Ei treenattu ohjelmaa niin paljon kuin piti harjoitella, mutta eihän tuon täydellinen tarvinnutkaan olla. Omalla esitysvuorolla jännitti sen verran, että olin vähän nopeampi kuin piti, hukkasin koiran kerran ja Rudilta pääsi aika iso haukku. Osaksi johtui hukkaamisesta ja osaksi siitä, että oli oikeastaan vain kiihdyttäviä tehtäviä putkeen. Kokonaisuudessaan esitys meni hyvin siihen nähden miten vähän oltiin ehditty treenata ja miten uusi laji tämä meille on. Kokemus on vain yhden tutustumistunnin verran sekä tämän alkeiskurssin verran.

Huutoon saatiin vinkiksi se, että juuri ennen räjähdystä laitetaan jokin koiraa rauhoittava tehtävä. Tämähän riippuu melko paljon koirasta mikä se on. Kouluttajan silmään esitys näytti siltä, että voitaisiin mennä kisoihin, kunhan saa hiljaisen koiran ja puolisen minuuttia lisää esitykseen. Varmasti tuo aika tulee helposti siitä, kun listään väliin niitä rauhoittavia liikkeitä. Kisoihin menosta mainitsemisen jälkeen tuli pieni apua-fiilis, kun näin nopeasti oltaisiin sinne valmiita. Haluaisin käydä kyllä kerran kokeilemassa ainakin freestyleä, mutta haluan treenata ohjelman niin varmaksi etten ihan heti kyllä edes katsele kisoja. Alla vielä video meidän esityksestä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti