11 syyskuuta 2019

Rally-tokokisat ja tokokoe 24.08.

Vietimme hyvin pitkän päivän Nokialla, sillä olin ilmoittanut Rudin rally-tokokisoihin sekä tokokokeeseen. Kisojen välissä en lähtenyt käymään kotona, koska matka oli sen verran pitkä, vaan en tiennyt, että kisapäivästä tulisi matkoineen 16 tunnin päivä. Ehkä tästä eteenpäin tuplakisoja vain saman lajin kisoissa tai ainakin niin, että molemmat lajit pyörivät samaan aikaan.

Rataantutustumisessa rata itsessään oli oikein kivan tuntuinen, mutta kyltit olivat lyhyillä väleillä. Tuntui ettei Rudikaan pienenä koirana mahdu radalle. Ehkä täytyisi ottaa treeneissä enemmän myös lyhyillä väleillä, jotta olisi kisoissa helpompaa.

Lähtö, -1p puutteellinen yhteistyö & -3p ohjaajavirhe - Ennen omaa vuoroa Rudi oli normaali iloinen itsensä, mutta astuessa lähtöön huomasin Rudin vireyden laskeneen, jolloin tiesin ettei välttämättä lähde heti matkaan mukaan. Yritin tsempata sen verran, että lähtisi mukaan heti, mutta ehdinkin suunnilleen seuraavan kyltin suoritusalueelle, kun Rudi vasta lähti tulemaan. Muutenkin Rudi oli koko radan hitaampi kuin treeneissä tai juuri ennen omaa vuoroa. Itselle tuo vauhti on hitusen vaikea, kun treeneissä on tottunut ohjaamaan varsin nopeaa koiraa, mutta sitten kisoissa vauhti tippuu huomattavasti. Muutenhan vauhdilla ei ole itselle väliä.

Edessä peruutus - Vähän banaanin muotoinen, mutta ei niin vino, että siitä olisi virheitä lähtenyt. Pohdin kuitenkin tuota vinoutta, koska harvemmin enää lähtee vinoon. Päädyin siihen tulokseen, että mahdollisesti voisi johtua jumeista, koska hieronta väli oli venähtänyt hitusen liian pitkäksi sairaalassaoloni vuoksi.

Istu, 1. askel seiso, 2. askelta istu, 3. askelta maahan, -1p Koira pois asennosta yli 0.5m, -1p puutteellinen yhteistyö & -1p epätarkasti suoritettu tehtävä - Erittäin hidas eikä meinannut lähteä mukaan.

Houkutus - Pari kertaa nuuskaisi maata ja taisi vilkaista toista houkutusta, muuten ok.

Merkki - Oikein hieno merkki eikä ääntäkään lähtenyt!

Kutsu koira - Lähti todella hitaasti tulemaan, ikinä ei ole tarvinnut hidastaa ennen seuraavaa kylttiä.

Koira eteen, vasemmalta sivulle - Yllättävän iloisesti teki liikeen muihin verrattuna.

Tulppaani - Hitusen eriaikainen!

270 vasemmalle - Hitusen tarvi kannustaa, että tuli edes tuolla vauhdilla hyvin.

Istu, koira eteen, vasemmalta oikealle, istu - Ai kamala miten hurjasti tarvitsi auttaa! Odotettavissa kuitenkin, koska oli alusta asti niin vaisu.

Pyörähdys - Hieno! Yksi lemppariliikkeistä, joka näkyy vaikka olisi vaisu.

Puolenvaihto takana - Hitusen vauhdikas eikä niin hallittu. Huomasi, että edellinen liike nostatti hitusen virettä.

Istu, käännös oikeaan, istu, -1p epätarkasti suoritettu tehtävä - Lähti hyvin, mutta selkästi oletti matkan jatkuvan suoraan ilman istumista. Käsky tuli ehkä vähän myöhässä, joten todennäköisesti oma vika.

Istu, askel oikealle, istu -1p puutteellinen yhteistyö - Yleensä Rudi varastaa tuossa liikkeessä, joten toistin kahdesti odota -käskyn, jonka luulin vaikuttaneen siihen ettei lähtenyt ensimmäisellä käskyllä, mutta johtuikin siitä, että bongasi kuvaajan kehänlaidalla.

Spiraali oikealle - Kävi vähän kaukana ensimmäisessä kaarroksessa ja katseli aika paljon ympärilleen.

Puolenvaihto jalkojen välistä,  -3 uusi - Aivan oma moka ettei mennyt!

Putki - Meinasi vähän varastaa, mutta onneksi totteli käskyä. Olisi saanut kyllä tuosta jo mennä mutta olisin jäänyt ehkä vähän jälkeen. Tiesin Rudin tulevan hirveällä vauhdilla putkesta ja vaarana on aina, että Rudi ehtii kääntyä mua kohti -10tvä:n arvoisesti. Tuli maltillisemmin kuin normaalisti, mutta silti vähän villisti, mutta suoraan.

Käännös vasempaan - Hyvin ruma käännös! Oli se kyllä vaikeastikin laitettu, joka ei näy videolta niin hyvin.

Istu-seiso, kierrä koira - Nousi ensimmäisellä ylös! Siinä on ollut hirveästi ongelmia. Ajauduin myös vähän liian lähelle kylttiä.

Askel vasemmalle, -1 vino - Kääntyi kohti yllättävän paljon. Tarvitsee ottaa treenilistalle!

Tuomari: Pia Heikkinen
Aika: 3.13.77
Pisteet: 87/100p.
Kommentti: Sujuvaa ohjausta. Hieno merkille lähetys.Pitkä päivä alkoi näkymään vähän jo meissä molemmissa, joka varmasti vaikuttivat jonkin verran liikkeisiin, joten en odottanut täydellistä suoritusta. Muutenkin itseäni jännittää tokokoe sen verran, että tiesin ettei senkään puolesta Rudi välttämättä tee ihan osaamistasonsa mukaista suoritusta, koska se reagoi heti mun jännitykseen. Itseäni jännittää koe sen vuoksi, että muistanko kuunnella liikkuria ja osaanko tehdä mitä pitää tehdä esim. sanonko liikkurin sanoessa "käsky" Rudille "käsky" enkä oikeaa käskyä. Jännityksen vuoksi en muistanut kehua Rudia liikkeiden välissä, joka myös varmasti vaikutti liikkeisiin. Olen kuitenkin positiivisesti yllättynyt siitä, miten kisa kokonaisuudessaan meni. Seuraaminen ja maahanmeno tosin menivät osaamistasoa huonommin ja luoksarissa jäi hieman vinoon perusasentoon, mutta muuten kaikki liikkeet onnistuivat ihan osaamistasonsa mukaisesti.

Viimeksi ollaan käyty tokokoeessa kesällä 2016, jolloin Rudin lähtö paikallaolosta sai mut niin palasiksi etten enää ollut ollenkaan varma pystyisinkö kisaamaan tokossa enää yhdenkään koiran kanssa. Koin niin suurena epäonnistumisena sen etten ollut saanut koulutettua Rudia pysymään paikallamakuussa ja siinä, että olin tyhmänä luottanut liikaa muiden mielipiteeseen siitä, että "joo kisoihin vaan, ilmota vaan moneen kerralla, kyllä se siitä". Mielessäni oli tarkoitus ilmoittaa yhteen kisaan kerrallaan, joka olisi ollut ihan fiksua, näin jälkeenpäin ajateltuna. En kuitenkaan luottanut siihen, että osaisin ajatella fiksusti vaan sokeasti luotin vain mitä itseäni fiksummat sanovat. Toki itsehän Rudin kisoihin ilmoitin, että siinä mielessä ajateltuna en voi oikein syyttää muita kuin itseäni. En väitä vieläkään tietäväni yhtään mitään, mutta mikäli voisin palata ajassa taaksepäin niin tekisin kyllä paljon asioita erilailla. Se on kuitenkin mennyttä enkä niitä hetkiä saa takaisin. 

Kyseisen kisan jälkeen en treenannut tokoa puoleenvuoteen. Olisin varmasti pitänyt pidemmänkin tauon, mutta bongasin oman seuran ilmoituksen meille sopivasta tokokurssista ja päätin käydä kokeilemassa. Pienikin tauko oli tehnyt hyvää, sillä huomasin treenaamisen olevan oikeastaan kivaa. Käytiin viime vuonna useampikin tokokurssi tai siihen liittyvä kurssi, mutta koe edelleen kauhistutti. Treenattiin muita liikkeitä epäsäännöllisen säännöllisesti kurssien välissä ja niiden jälkeen, mutta paikallaoloa treenasin paljon. En tiedä mikä sait mut sitä treenaamaan vähän kuin koe mielessä, koska en uskonut ikinä enää meneväni tokokokeeseen. Tänä vuonna ollaan pidetty pääpaino enemmän rallyssa, mutta parissa tokotreeneissä ollaan käyty. Kesällä aloin pohtimaan itsekseni, että pitäisikö uskaltautua kokeeseen ja hiljalleen ehdoton ei alkoi kääntyä vahvaan ehkään ja siitä mahdollisesti. Olin menossa Nokialle kisaamaan rallyssa ja samana päivänä olisi tokokoe. Pohdin hyvin hyvin paljon ja pitkään ennen ilmon alkamista. Ollaanko valmiita, uskallanko vai en? Sitten laitoin ilmoittautumisen menemään. Kisapaikalla odottaessa kokeen alkua mietin ihan viime metreille asti sitä, että uskallanko sittenkään mennä kehänauhojen sisäpuolelle. Tuntui, että kehän edessä oli hirveä muuri enkä tiennyt pääsenkö sen ohitse. Mietin miten oma fiilis vaikuttaisi Rudiin, jos en kykene nollaamaan ajatuksia ennen paikallaoloa. Päätin mennä ja sain nollattua ajatukset ja se muuri katosi. Tuli erittäin tärkeä onnistuminen paikallaolossa enkä voinut olla onnellisempi, että saatiin numero siitä liikkeestä. Palkkasin Rudin kissanruoalla heti paikallaolon jälkeen. Mahdollisesti sekin vaikutti muihin liikkeisiin, mutta niin varmasti moni muukin asia. Itselleni oli kuitenkin vain plussaa se, että päästään tekemään yksilöliikkeet, tuli niistä mitä numeroita vain. Tiedetään mitä treenata mahdollisiin seuraaviin kisoihin. En tosin voi tietää oliko pysyminen vahinko vai ei, sillä pysyihän Rudi aivan ensimmäisissä kisoissaankin 10 arvoisesti, jonka jälkeen ongelmat tulivat. Tulevaisuus näyttää mennäänkö kokeilemaan uudelleen ja jos mennään, en tiedä vielä milloin. Sitten kun on se oikeanlainen fiilis.

Paikallaolo, 7 - Juuri ennen aloitusta Rudi löysi erittäin mielenkiintoisen tuoksun, jota käpertyi kiellosta huolimatta nuuskimaan. Ei mennyt ensimmäisellä maahan, toisella valui hitaasti alas erittäin huonoon asentoon. Lähtiessä koirien luota Rudi nuuski edelleen kyseistä kohtaa, mutta huikkasin terävästi "odota" -käskyn, vaikka siitä tulisi sanomista. Tosin mun kovaa sanominen on muille normaalisti, joten yleensä ei ole ongelmaa. Kääntyessä koiriin päin huomasi Rudi mun lähteneen, jonka jälkeen katsoi hyvin tarkkaavaisena mua koko ajan. Ei ääntelyä eikä asennonvaihtamista. Yllätyin vähän ettei edes korjannut hyvin huonoa asentoaan vaan pysyi siinä. Kun Rudi alkoi tuijottamaan mua, mulle tuli hyvin varma olo siitä, että nyt pysyy. Kaikesta jännittämisestä ennen kehää löysinkin siinä tilanteessa sen oman kuplan, josta olen kuullut vain muiden suusta. Ennen viime rallykisoja olen ehkä sanonut meidän olleen omassa kuplassa, mutta se ei ole ehkä ollut ihan täysin totta. Olin kuitenkin tarkkaavainen siitä, että mikäli vahinko sattuisi reagoisin samantien. Vahinkoa ei tapahtunut, vaan Rudi pysyi nätisti paikallaan koko ajan. Oletan tuon oman varmuuden pysymisestä sekä jännityksen poistumisen olevan se juttu. Kykenin viestimään Rudille, että tiedän sun pysyvän siellä ja samalla Rudi näytti siltä, että hän kyllä siinä pysyy. Huikeaa! Palatessa koirien luokse taisin vahingossa siirtää jalkaa niin, että osuin ehkä Rudin karvoille tai luuli ainakin mun astuvan, sillä nousi ylös ennen omaa vuoroaan. Harmillinen oma moka, mutta mulle oli tärkeintä se pysyminen. Erittäin tärkeä onnistuminen!

Kapulan pito, 10 - Ei mitään ongelmaa. Rudin lempparein asia on nouto ja kapulan pitäminen. Mahdollisesti pitää ehkä vähän kevyesti kiinni tai saattaa vähän pureskella. Se onkin ainoa mitä pitäisi treenata. 

Kauko-ohjaus, 9 - Hieman hidas, muuten hyvä! Ongelmana on ollut se ettei välttämättä nouse ensimmäisellä ylös, kuten rallyssa ei nouse istumasta seisomaan. Tehotreeni on selkeästi purrut. 

Hyppy, 10 - Toinen lemppariliike tokossa! Hieno oli.

Seuraaminen, 5 - Oletin seuraamisen menevän huomattavasti paljon paremmin kuin mitä se nyt meni, koska juuri oltiin tehty virettä nostattavia liikkeitä, koska lemppariliikkeet, mutta ei. Ehkä hirveintä seuraamista, mitä kisoissakaan on koskaan nähty. Treeneissä ja rallyssa seuraa niin, että olettaisin tokossakin saavan ehkä 7-8, mutta tokokoe on tietenkin eri asia. Koen, että tokossa seuraamisen Rudi kokee tylsäksi, kun kaikki muut liikkeet ovat taasen superkivoja. Tähän ei toki auta muu kuin treenaaminen ja se, että saisi siitä seuraamisestakin kivan liikkeen.

Liikkeestä maahanmeno, 0 - Rudin bravuuriliike,  josta aina saadaan kehuja! Hämmennys oli kieltämättä suuri kääntyessä Rudia kohti, kun olikin jäänyt istumaan. Käsittääkseni tuo on kuitenkin yleinen moka, mutta silti vähän ehkä harmitti! Mahdollisesti oli oma moka, kun sanoin käskyn heti, kun liikkuri huikkasi "käsky". Oli kaverin kanssa puhetta, että kannattaisi sanoa vasta hetken päästä, vaikka pitääkin sanoa mahdollisimman nopeasti, mutta koira kun kuuntelee liikkurin käskyä niin ei välttämättä ole ihan kuulolla heti. 

Luoksetulo, 9 - Ehkä hieman hitaampi kuin yleensä on, mutta melko lujaa kuitenkin tuli. Perusasento jäi sen verran vinoksi, että piste lähti. 

Kokonaisvaikutelma, 7

Tuomari: Ilkka Sten
Tulos: 142/200p. II-tulos.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti