09 joulukuuta 2019

Tokon ALO-luokan kurssi

Pitkästä aikaa päästiin osallistumaan tokokurssille! Kurssilla käytiin läpi kaikki alokasluokan liikkeet, kaikki oman tason mukaisesti. Luoksetulo häiriön kera ja paikallaolo otettiin jokaisella kerralla. Paikallaoloissa pyrin pääsemään mahdollisimman monipuolisesti eri koirien viereen ja väliin, jotta oma luottamus kasvaisi treenitilanteissa. Siinä kannattaa antaa nami tassujen väliin, jolloin ei vain vahingossa koira nousisisi ylös/kurkottaisi. Monesti kouluttaja sanoin Rudin olevan kisavalmis, vaikka itselläni on vahva fiilis siitä, että liikkeitä täytyisin saada vielä vähän varmemmiksi ennen seuraavia kisoja. Kisatilanteessa kun etenkin seuruu on liike, joka menee äärettömän huonosti Rudin osaamistasoon verrattuna. Kaukot taasen ovat jonkin verran hitaammat kuin treeneissä tai joutuu käskyttämään nousun kahdesti.

Seuraamisesta täytyisi saada todella hauskaa, sillä kaikkien muiden liikkeiden ohella se on tylsää, ainakin Rudin mielestä. Täytyisi hirveästi tehdä odottamattomia asioita, mutkitella ja mennä isoa ympyrää. Kääntyä terävästi pois heti jos kontakti tipahtaa ja palkata yllättävissä kohdissa. Liike olisi hyvä saada usein liikkuroituna, sillä uskon sen vaikuttavan myös jonkin verran. Etenkin kun viime kisoissa liikkuri käveli ihan meidän perässä.

Kaukot sujuivat minimaalista nopeaa maan nuuskaisua lukuunottamatta jokaisella kerralla oikein hyvin. Joskin tosiaan on ruvennut menemään myös treeneissä hitusen hitaammin kuin aiemmin, vaikka ollaankin yriteotty saada siihen vauhtia. Namikädellä auttaessa vaihtaa varsin näyttävästi ja nopeasti kyllä. Kuuntelutreeniä voisi myös tehdä niin, että sanookin jo valmiiksi maassa ollessa uudelleen maahan.

Kapulanpito on se liike, joka onnistuu riittävän hienosti joka kerta. Joskin pito on toki hieman löysä hyppynoutoa ajatellen. Täytyisi treenata asiaa niin, että tekisi vähän häiriötä pidon yhteydessä työntämällä/vetämällä vähän kapulaa. Toki voisi ostaa myös kapulan, jossa on molemmin puolin tai vain toisella puolen naru. Esimerkiksi tämä*. (https://www.riemukauppa.fi/koirat/tuote/hold-it-pitokapula-pyorea-pyokki/002194/)

Liikkeestä maahanmeno on myös hyvin varma liike, jossa ei ole tarjottu muuta asentoa kuin maahanmenoa. Paitsi sitä yhtä kertaa elokuussa, jonka melkein voisi laittaa omaan piikkiin. Seuraamisen/kontaktin vahvistamista toki tarvitaan jokaiseen liikkeeseen.

Luoksetulo on Rudin mielestä ehkä kaikista lempparein liike. Ihan parasta on juosta suoraan luokse! Vauhtia voisi muistaa ylläpitää välillä sillä, että vapauttaa kesken luoksetulon ja heittää mun taakse lelun eli koira juoksisi mun ohitse. Rudi kun tahtoo satunnaisesti vähän ennakoida, joskin ei hirveästi mutta kuitenkin.

Hyppy on myös hyvin varma liike, jossa tosin saattaa kuulua yksittäinen haukahdus, joko lähtiessä tai hypätessä.

Liikkeiden välit kannattaisi treenata niin, että sosiaalisen palkan jälkeen tarjoaisi itse sivulle tuloa. Rudi alkaa herkästi huutamaan väleissä, kun kouluttaja antaa palautetta. Pitäisi saada tehdä jotain ja kun ei ole käskyn alla niin pitää huutaa, jotta muka saisi jotain tekemistä. Huutamisen kanssa olen pitkään tehnyt sitä, että pyydän sen "käy siihen" -käskyllä maahan ja odotan, että hiljenee. Mikäli ei hiljene käännän selän ja lähden poispäin kävelemään, palaten heti kun on hiljaa. Tämä on hurjasti auttanut huutamiseen myös suorituksen aikana, kun olen keskeyttänyt tekemisen, mutta kierroksilla ollessa edelleen saattaa huutaa.

Jokaisen hyvin sujuvan liikkeen kohdalla saatiin vinkiksi vain yllättää koira palkkaamalla/vapauttamalla koira yllättävissä tilanteissa sekä tehdä kaikkea yllättävää, jotta koira ei ikinä oppisi siihen, että tehdään aina tietyt asiat, joten kannattaisi pysyä hereillä, kun hullusta ohjaajasta ei ikinä tiedä mitä keksii. Liikkurin huudellessa kannattaa sanoa käsky välillä myös vasta toisen tai kolmannen käskytyksen jälkeen. Luoksari on treeneissä se liike, jossa saattaa vähän nytkähtää tai ainakin näyttää siltä, että lähtee "käsky" -sanalla liikkeelle. Koskaan ei ole varastanut eikä tainnut kisatilanteessa nytkähtää, kun on ollut aina vähän laama kisoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti