21 elokuuta 2020

Kevään koiratanssi-kurssit

Vihdoin vuorossa olisi lyhyehkö tiivistelmä kevään koiratanssi-kursseista, vaikka eivät ihan tuoreessa muistissa enää olekaan. Kävimme samaan aikaan kaksi eri kurssia, kahdessa eri paikassa. Toinen kesti viisi kertaa ja toinen kolme kertaa. Viime syksynä kävimme alkeiskurssin, jonka aikana tehtiin jonkinmoinen hieman reilun minuutin pituinen ohjelmaa, jota pystyi hyödyntämään näillä kursseilla. Aluksi hieman muokattiin tuota ohjelmaa, jonka jälkeen piti aloittaa treenaamaan ja hiomaan ohjelmaa ihan lopulliseen muotoonsa. 

Rudi on varsin haukkuherkkä koira, kun kierrokset nousevat hauskoista jutuista. Ohjelmaan kuului hauskoja temppuja putkeen ja musiikki tuntui myös saavan nelitassuisen haukkumaan entistä helpommin. Siksi kurssien loput tunnit menivät oikeastaan vain siihen, että pohdittiin miten saadaan Rudi toimimaan hiljaa ja sitten tehtiin hieman alkua ohjelmasta. Oletan haukkumiseen olevan syynä kiihtymisen lisäksi oma epävarmuus, epäselkeys ja jännittäminen uuden lajin kohdalla, jossa täytyy muistaa ohjelma niin ulkoa, että jos tulee kesken ohjelman jotakin osaan jatkaa siitä eteenpäin. Taisin joskus aikanaan sanoa agilityn olevan vaikeaa, kun pitää muistaa 20 estettä ulkoa, mutta kyllä tämä vie ainakin vielä voiton tuossa. Oma epävarmuus tarttuu hyvin herkästi Rudiin eikä se siedä yhtään sitä, että ohjaaja on epäselkeä. Samantien saa palautteen asiasta.

Yksi vaihtoehto oli opettaa ohjelma koiralle takaperin, jolloin oppii muistamaan mitä seuraavaksi tapahtuu. Tätä ei kokeiltu toistaiseksi, sillä tuntuu vaikealta muistaa ohjelmaa edes oikeinpäin. Otin sitten käyttöön sen mitä muissakin lajeissa on ollut käytössä eli kun alkaa haukkumaan keskeytän treenin ja käsken Rudin maahan rauhoittumaan. Mikäli ei auta tai jatkuu hirveänä poistutaan kentältä hetkeksi eikä kentälle mennä haukkumalla tai vapaana vaan käskyn alla.

Kokeiltiin myös meille uutta tapaa! Ensin lähdin kävelemään ympäri hallia odottaen, että koira tulee seuraamaan kummalle puolelle tahansa. Käveltiin hyvä tovi hallia ympäri, tehden käännöksiä, kaarroksia ja täyskäännöksiä. Aina kun Rudilla oli hyvä asenne/ilme kouluttaja naksautti ja koira palkattiin peruuttamalla taaksepäin kehuen ja antaen nami. Sopivan ajan jälkeen (itse määriteltävissä) mentiin aloituspaikalle ja haukkumattomuudesta samanmoinen palkka. Jatkettiin tovi seuruuttamista, jonka jälkeen kokeiltiin jälleen aloituspaikkaa samanmoisella palkalla. Sitten aloitettiin lisäämään aloituspaikan jälkeen yksi liike kerrallaan ja väliin seuruuttamista. Aina treenien aluksi tehtiin tuota seuruuttamista sopivan aikaa. Tällä tavalla päästiin tekemään  ohjelmasta viisi ensimmäistä liikettä ilman haukkumista. Tehtiin myös ilman musiikkia ja vähän lyhyemmällä matkalla kuin mitä olin alunperin ajatellut. Matkaa voi hiljalleen pidentää tai vaihtoehtoisesti vain jättää vähän lyhyemmäksi. Mahdollisen takapakin tullessa helpotetaan treeniä. Tällä vinkillä voitaisiin hyvinkin saada tehtyä ohjelma ilman haukkumista.

Me ei päästy aivan sille tasolle, että olisin saanut taltioitua videolle meidän ohjelman. Olisin halunnut sen muistoksi, vaikka hieman raakileena. Onneksi sille näyttäisi olevan ehkä mahdollisesti mahdollisuus, jos Rudin tilanne pysyisi samanmoisena vielä hetken aikaa. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti