31 joulukuuta 2022

Vielä yleiset kuulumiset tältä vuodelta

Nyt olisi vuoden viimeisen postauksen ja kuulumisten aika. Blogin pitäisi olla nyt ajantasalla ja kahden vuoden kuulumiset ovat aikalailla läpikäytynä. Ehkä ensi vuonna voisin olla sen verran aktiivisempi, että päivittäisin kuulumisia edes kerran kuukaudessa. Itselleni blogi on kivempi alusta kirjata ylös asioita, sillä tänne voi näpytellä rajattomasti tekstiä, kuvia ja videoita. Videoita toki on ollut vielä vähemmän kuin aiemmin, mutta ehkä voisin ryhdistäytyä tämänkin asian kanssa. Mutta nyt vielä pikaisesti kävisin läpi yleiset kuulumiset.

Eläinlääkärissä käytiin muutaman kerran erilaisten vaivojen vuoksi. Tammikuussa käytiin ontumisen vuoksi, kun kipulääkkeet olivat loppuneet enkä saanut enää reseptiä vain soittamalla. Yli vuosi kun oli ehtinyt kulua edellisestä kerrasta tämän vaivan vuoksi. Joulukuussa huomattiin vasemman kyynärän päällä olevan nestepatin, joka ilmeisesti tullut rasituksesta, sillä se poistui muutamassa päivässä kipulääkekuurilla ja levolla. Ontumista ei tällä kertaa ollut.

Huhtikuussa Rudi kävi hammaskivenpoistossa, jossa käy nykyisin aikalailla vuosittain. Nykyisin vain enemmän jännittää nukuttaminen, kun Rudi on jo sen verran vanha. Yksi etuhammas hieman heilui, mutta sitä ei vielä ainakaan poistettu. Katsotaan seuraavalla kerralla ellei ala vaivaamaan ennen sitä. 

Toukokuussa Rudin vatsa (= kakka) meni niin jumiin, että ei saanut sitä ollenkaan tulemaan, ruoka ei maistunut ja oli muutenkin hieman kipeän oloinen. Onneksi sain nopeasti ajan lääkärille! Rudista otettiin röntgenkuva, jossa näkyi laajentunut suoli, joka oli varsin täynnä. Laajentuneen suolen saisi korjattua kirurgisesti, mutta on aika iso operaatio, jota ei tähän hetkeen kuitenkaan mietitty. Rudia nesteytettiin ja annettiin opiaattia, vatsan kipulääkettä, pahoinvointilääkettä sekä kaksi peräruisketta. Näillä saatiin tulemaan melko paljon kakkaa. Rudi sai vielä kotona parin päivän ajan peräruiskeita kerran päivässä ja kolmesti päivässä Levolacia sekä parafiiniöljyä. Tilanne onneksi rauhoittui tällä. Neuvottiin antamaan joko Fibor -kuitulisää tai siirtymään kuitupitoisempaan ruokaan sekä sekoittaa veteen Oralade nesteytysjuomaa. Päädyin kokeilemaan ensin Fiboria ja vaihtamaan nappulat märkäruokaan. Nesteytysjuomaakin testasin useamman pullollisen, mutta Rudi ei oikein sen mausta välittänyt. Lisäksi olen antanut päivittäin Levolacia, sillä siitä kysyessäni sanottiin, että jotkut tarvitsevat sitä loppuelämän. Näillä Rudin vatsa on pysynyt aika hyvänä. Muutamana päivänä ollut aika kovalla, mutta nopealla reagoinnilla on saanut nopeasti vatsan taas toimimaan. 

Tmi KoiraTuulia
Tmi KoiraTuulia

Kuukausittain Rudi on käynyt myös kraniossa sekä faskia/rankakäsittelyissä. Alkuvuodesta oli melko pahana ja etenkin tuon kovan vatsan jäleen, mutta kesä teki hyvää ja on ollut loppuvuoden melko hyvä. Aina toki löytyy ne tietyt paikat, jotka ovat enemmän tai vähemmän, mutta aina auenneet hyvin. Varmasti tähän on auttanut myös se, että olen yrittänyt parhaani mukaan katsoa myös treenien jälkeen 1-3 päivää treenivapaata enkä ahnehtia liikaa. Aikanaan kun Rudi oli vielä aktiivinen kisa/harrastuskoira, tuli ahnehdittua ihan liikaa  niin treenejä kuin kisojakin. Oikeastaan on ollut vain hyvä itsellekin, että on joutunut hidastamaan tahtia reilusti. Kesällä ehditiin käymään myös lenkkeilemään vähän erilaisissa paikoissa kuin yleensä, esim. pyörähdettiin Teletappimaassa (eli Yltä ja Alta). Ehkä sitä on jotain taasen oppinut vuoden aikana, vaikka edelleen itsestäni tuntuu siltä, etten tiedä yhtään mitään. 

Tmi KoiraTuulia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti