11 lokakuuta 2019

Hämeen Shelttien rally-tokokoulutus

Hämeen Shelttien hallituksessa kun on, sain toteuttaa idean rally-tokokoulutuksen järjestämisestä. Tämä olikin ensimmäinen kokonaan yksin järjestämäni koulutus/tapahtuma. Hitusen pisti jännittämään, sillä olen tottunut aina jonkin menevän pieleen pahasti, jos jotain yrittää. Mitään kamalaa ei kuitenkaan tapahtunut, vaan koulutus saatiin melko hienosti toteutettua. Koirakko paikat saatiin yhtä luukuunottamatta täyteen! Kouluttajaksi saimme rally-tokotuomarin Pia Heikkisen. Hänen koulutuksessaan olen ollut kerran aiemmin alkuvuodesta, kun tuli kouluttamaan valmennusryhmää. Saatiin tällä kertaa hitusen erilaisia vinkkejä aiempaan, joista tein jälleen pienen koosteen.

* Treeneissä kannattaa pitää eripituisia kylttivälejä samoissa treeneissä, jotta koira ei opi tiettyä väliä. Mikäli koira edistää seuruussa kannattaa kuitenkin pitää lyhyitä välejä, jotta ei ehdi lähteä edistämään ja oppii ettei kannata edistää, kun tehtävä tulee nopeasti. Kannattaa myös tehdä tehtäviä kylttien välissä, jotta koira oppii kannattavaksi pysyä oikeassa paikassa, kun omistajasta ei koskaan tiedä mitä keksii.

* Kannattaa tehdä viimeistään mestarissa kaikista tehtävistä lista käskyistä ja käsimerkeistä, jotta näkee kuinka lähekkäisiä käskyt ja/tai käsimerkit ovat. Usein näistä löytyy syy, jos koira alkaa sekoittamaan liikkeitä.

* Mikäli koira karkaa lähdössä lähtöluvan jälkeen tulee siitä -10tvä ja -3 kontr tai HYL riippuen vähän tuomarin sijainnista ja tuomarista. Uusimisessa kannattaa muistaa, että täytyy itsenäisesti ottaa muutama askel taaksepäin ja mennä uudelleen lähtöön, josta lähdetään itsenäisesti. Uusimisesta huolimatta -3kontr jää voimaan.

* Liikkeet joissa koira ääntelee, kannattaa muistuttaa koiraa siitä, että vaikka liike on mielenen kannattaa tehdä se silti ilman ääntä. Kannattaa myös rauhoittaa tilanne välissä eli pitää pieni tauko, jos liike on kovin kierroksia nostattava (esim. meillä mm. ohjaajan kierto, hypyt, putki ja pyörähdys). Pyydetään koira tekemään tehtävä niin monta kertaa, että tulee hiljainen suoritus ja palkataan siitä. Rudi ei ota siitä (enää) itseensä, vaikka vaatiikin hiljaista tai tarkempaa suoritusta.

* Yleisesti ottaen nätti suoritus, hyvällä yhteistyöllä. Hyvä valinta tehdä askeleet hyppyjen sijaan, kun Rudi oli ihan menossa hypyille. Piti aluksi tehdä sarjahyppy, mutta Rudin ollessa täysin varma hypyistä ja oli lähes valmis ryöstämään sinne, päätin lennosta ettei varmasti pääse hyppäämään. Nykyisin kuuliaisena halusta huolimatta kuitenkin kiltisti suoritti askeleet hienosti.

* Toisella kierroksella pääsi tekemään vaihtokyltit eli edessä peruutuksen, sarjahypyn, puolenvaihdon jalkojen välissä ja ohjaajan ympäri kiertämisen. Edessä peruuttaessa ensimmäisellä istui loppuun, joka yleistä taas, kun ottanut vain kisamittaisena. Puolenvaihto jalkojen välissä hieno! Ohjaajan kierrossa sekoitti aluksi puolenvaihtoon edessä ja seuraavalla kerralla tuli ääntä.

* 270 oikealla on selkeästi Rudista liian pitkä etenkin oikealla, eikä malta pysyä oikeassa paikassa. Kannattaa ensin tehdä 90 asteen käännöksiä, sitten täyskäännöksiä ja vasta sitten 270, jolloin oppii kaikkien käännösten olevan yhtä tärkeitä. Olen huomannut juurikin 270 käännöksen olevan vaikea, kun on ulkokaarteessa, etenkin energisenä.

* Lähdössä saatuamme luvan lähteä Rudi karkasi sivulta käymään radalla. Hämmennyin sen verran etten osannut reagoida samantien, vaan Rudi ehti melko kauas ennen kuin sain huudettua kaverin takaisin. Koskaan ei Rudi ole karannut lähdöstä. Tästä syystä kysyin mitä karkaamisesta tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti