06 toukokuuta 2024

Koiratanssin kevät

Hieman haikein mielin kirjoitan tätä tekstiä, sillä viime viikon torstaina oli talvikauden viimeinen ohjattu koiratanssitunti. Alkuvuoden aikana olen pohtinut vielä enemmän kuin syksyllä sitä, että ilmoitanko Rudia enää ohjattuihin treeneihin - ainakaan koko kauden kestäviin. Monien erinäisten syiden vuoksi päädyin siihen, että ehkä nyt olisi aika antaa tilaa nuoremmille koirille ja jatkettaisiin vain omatoimisesti treenaamista, rennosti ja seniorille sopivasti.  Toki ohjatuissakin treeneissä ollaan menty Rudia kuunnellen. Sain onneksi videon meidän ohjelmasta ja löytyy postauksen lopusta! Toki omat ohjelmat tehtiin vasta lopputunnista ja Rudi oli sen verran väsähtänyt, että sain auttaa häntä aika paljon ja jäätiin lopussa hieman jälkeen musiikista. Hyviäkin hetkiä löytyi ja nykyisin keskityn enemmän onnistuneisiin asioihin kuin virheisiin.

Keräsin ylös kevään ajalta, mitä ollaan puuhailtu ja havannoitu treeneissä. 


Havaintoja omasta ohjelmasta:

• Ilman musiikkia tehtynä on tehnyt hiljaa (ellei yksittäisiä haukahdusia lasketa) ja musiikin ollessa päällä kovalla haukkuu enemmän. Olisiko kuulo heikentynyt jonkin verran? Musiikkia kokeiltiin myös todella hiljaisella niin, että itse juuri ja juuri kuulin - Rudi haukkui koska itse jouduin keskittymään enemmän missä kohtaa ollaan menossa. Musiikki oli kovalla kaukana (kentän toisessa päässä) onnistui lähes hiljaa. Tämä viimeisin sopi Rudille, joten näin tehtiin loppukausi. 

• Aistien heikentyminen myös näyttäytyy siten, että Rudi haluaa pitää kontaktia vielä vahvemmin kuin aiemmin on pitänyt. Ei meinannut pyörähtää ollenkaan, koska halusi niin kovasti pitää kontaktin eikä onnistu ihan täysin pyörähdyksen aikana. Mikäli tuntuu haastavalta niin sovelletaan siihen kohtaan jotakin muuta tai sitten pyrin kertomaan kovempaa ja selkeämmin vartalolla. Koiratanssissa ei onneksi tarvitse miettiä sitä, että auttaa koiraa, kunhan ei ole liian selkeitä käsimerkkejä - alokasluokan jälkeen.

• Täytyisi osata ennakoida vielä paremmin, sillä ymmärrettävästi myös Rudin liikkeet / reagointi on jonkin verran hidastunut. Ehtisi myös sanoa uudelleen, mikäli siltä näyttää. Mikäli tekisi ns. liian ajoissa niin improvisoi ja lisää kestoa johonkin liikkeeseen. 

• Muokkasin hieman ohjelmaa paremmaksi. Lisäsin siihen mm. pujottelu jalkojen välistä mun peruuttaessa. Täytyisi vielä opetella se kohta niin, että itse osaan tehdä sen paremmin kuin töksähdellen.


Temput:

• Etutassut riman päälle - Rudille yllättävän vaikea temppu, sillä hirveästi aina tarjoaa etutassuja jollekin tasolle. Hän päätyi varsin mielenkiintoiseen vaihtoetoon ja hyppäsi paikaltaan riman yli vihjeellä "etu", joka juurikin tarkoittaa etutassutargettia. 

• Riman kierto - Kierrot helppo ja kiva juttu, mutta alkuun hämmensi se miten lähellä rima oli ja että pidin siitä kiinni. 

• Takatassujen nosto - Vaikea, ollut aina eikä ole juurikaan edistynyt satunnaisista treenihetkistä huolimatta. Rudi kuitenkin jollain tasolla kuitenkin osaa käyttää myös takatassujaan, sillä peruuttaminen luonnistuu (tosin alkanut mennä vinoon, kun ei enää tavoitteellisesti treenata niin kaikki jää vähemmälle) ja osaa peruuttaen ohjaajan kierron vastapäivään. Silti tassujen nosto esim. korokkeelle tai tossuja laittaessa on ollut aina vaikeaa ja niin myös tämäkin temppu. Voisi kokeilla esim. kosketuskepillä koskemalla


Muuta:

• Uusi ohjelma joululauluun, joka tehtiin ensin itse ja opetettiin muille. 
• Katsottiin muiden ohjelmia ja jokainen pääsi yksitellen arvostelemaan ohjelmasta tiettyä aihetta esim. tähtihetket, hauskat kohdat.
• Erilaisia yhteisharjoituksia ja "rivitansseja" sekä ryhmäesityksien harjoittelua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti