23 huhtikuuta 2016

Kun tahdon solmut aukaista


Nappasin paikan kahden kerran rally-tokon ongelmaklinikalle, johon päätettiin kaksi-kolme vaikeinta liikettä ja pohdittiin miten niitä alan työstämään. Viikko oli aikaa treenailla ja kurkittiin vähän miten oli alkanut sujumaan. Mä valitsin liikkeiksi peruuttamisen, merkki ja puolenvaihdon edessä.


1. Peruuttaminen

Peruuttaminen lähtee helposti poikittamaan molemmilla puolilla vasemmalle. Jännä miten myös oikealla puolella tuo lähtee suurimmaksi osaksi poikittamaan seläntaakse ja sitten tietty pelästyy, kun melkein astun tassuille. Toki satunnaisesti poikittaa myös ulospäin. Satunnaisesti pysähtyy myös kesken peruutuksen, kertonee ehkä jotain siitä, että on ottanut aina maksimissaan tietyn matkan. Vasemmalla peruuttaminen on alkanut sujumaan paremmin, joskin on vielä sen verran epävarmaa, että pienikin väärä liike saa poikittamaan. Lisäksi soopeli on hieman hämillään, kun otin imutuskäden huspois.

Keskityin tällä kertaa vaikeampaan puoleen eli oikealla puolella peruuttamiseen. Viikossa sain hiukan parannusta, ainakin omaan silmään, kun mentiin näillä ohjeilla:

• Ei koskaan vain kolmea askelta vaan vaihdellen, jotta ei opi lopettamaan tietyn matkan jälkeen.
• Jätä koira istumaan, ota muutama askel ja kutsu koira sivulle perusasentoon.
• Perusasennon ja seuraamisen vahvistamista.
    » Koira komentaa ja tekee muuta, kun ei ole varma mikä on oikea paikka.
• Lyhyttä peruuttamista, jossa ei ole mahdollisuutta lähteä poikittamaan -> bileet.
• Pidempää seuruuta, jossa koira korjaa itse paikan, jos poikittaa -> bileet.
• Peruuttamista, jossa tekee kaarroksia ja käännöksiä. Saa hieman aivopähkinää pysyäkseen oikealla paikalla.
• Paikallaan käännöksiä ja askeleita eteen/taaksepäin.
• Käsimerkki huspois! Koira ihan kujalla kun ei seuraakaan kättä.
• Lähde peruuttamaan (koira oikealla) vasemmalla jalalla ja istumisesta peruuttamisessa oikealla jalalla. Vasemmalla vastakkain.2. Merkki

Pakko myöntää, että merkkiä ei olla treenailtu juuri ollenkaan, joten en olettanutkaan Rudin sitä vielä vahvasti osaavaan. Päätin ottaa sen mukaan tähän ongelman kartoitukseen kuitenkin, jotta saan hyvät ohjeet ja varmistuksen miten koira sielä saa olla, ennen kuin itse mokaan sen jotenkin. Vuosi sitten tokossa treenailtiin alokkaan merkin kiertoa, joten sieltä merkille meno oli jo hieman tuttua Rudille. Se mikä oli hämmentävää oli pysäytys, ennen kun se kierrettiin ja tultiin luokse. Pysäytys käskyn jälkeen on ollut aika suurtakin valumista, vaikka olen sanonut sen mielestäni tarpeeksi ajoissa. Treeniä, treeniä niin kyllä se siitä.


• Joko tokokäsky + pysäytys tai ihan oma sana.
    » Jos oma sana niin vahvista paikkaa enemmän.
• Useampi tötsä, näytä yhtä ja käskytä menemään sinne. Koiran osattava valita oikea.
• Lähetä ensin läheltä ja hiljalleen pidennä matkaa.
• Heitä jotakin, esim. lelu tai nami, koiraa kohti -> ei valumista kohti.3. Puolenvaihto edestä

Kunnon hyppy pomppu koikka loikka liike! Etenkin kun on vuorossa vasemmalta oikealle, kun sitä varmuutta paikasta ei ole. Huomaa taas miten sitä tulee aina treenattua enemmän vasemmalla kuin oikealla. Tehotreeniin vain oikean puolen perusasento ja seuraamispaikka niin hyvä on. Liikkeet oikealla sujuvat muutoin peruutusta ja merkkiä lukuunottamatta sen verran hyvin, että pitäisi hyväksytty tulla.

• Heitä nami vastakkaisella kädellä etuviistoon, siirry itse nopeasti koiran viereen ja palkkaa.
• Perusasennon ja seuruupaikan vahvistusta oikealla puolella, koska ei varmuudella tiedä oikeaa paikkaa.


Eli aikalailla kaikki on kiinni siitä, että saisi vahvistettua oikeaa paikkaa niin seuraamisessa kuin peruasennossa. Se siis tehotreeniin ennen ensimmäistä mestariluokan kisaa, joka itseasiassa on melkosen tarkkaan kuukauden päästä. Wuhuu!


Treenipostauksia on nyt tullut hurjasti, kun on kirittävää ollut! Onko ollut liikaa vai sopivasti?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti