10 toukokuuta 2016

Rally-Tokon tehoryhmä: ToivekyltitHii, nyt se on alkanut! Nimittäin kesäkausi ja rally-tokon tehoryhmä! Vihdoin pääsee taas treenailemaan ryhmässä kera kylttien. Joku nimeltämainitsematon laiskimus, kun ei ole vieläkään saanut tulostettua ja laminoitua kylttejä, ne heppoiset kylttitelineet kun löytyisi jo. Hyvää ryhmässä treenaamisessa on myös se, että joku kertoo ettei tuota tehdä todellakaan noin tai tuo oikeasti menee jo hyvin. Viimeksi kun olen ollut ryhmässä pian puolitoista vuotta sitten, jonka jälkeen treenailin itsekseni avoimen ja voittajan sekä nyt myös mes-luokkaakin. Joskaan meillä ei ole tällä hetkellä enää todellsena ongelmana kuin oikealla puolella peruuttaminen sekä ylipäätään oikealla puolella tekemisen vahvistaminen. Satunnaisesti liikkeestä istu on Rudin mielestä liikkeestä maahan, mutta se on lähinnä sitä ettei kuuntele vaan olettaa. Lisäksi täytyisi treenailla hypyn ja putken jälkeistä elämää, se kun tahtoo mennä rallatteluksi, koska tahtoo lissää aksaa!

Ensimmäisella tunnilla keskiviikkona oli toivekylttien aika. Valitsin merkin sekä peruuttamisen oikealla puolella. Merkki meni yllättävän hyvin, ottaen huomioon sen ettei olla treenailtu oikealla pituudella. Ainoaksi ongelmaksi koitui mun äänen kuulumattomuus. Sen vuoksi satunnaisesti valui hieman liian pitkälle. Täytyis opetella käskyttämään niin, että koirakin oikeasti kuulee käskyn. Pääasia kuitenkin oli, että irtosi merkille saakka ja lopulta saatiin niitä onnistumisia. Peruuttaminen oli jopa yllättävän vaikeaa, ei tehty kuin yhden askeleen peruutuksia sen vuoksi. Ehdittiin vielä tehdä muutama toisto puolenvaihtoa edessä vasemmalta oikealle. Siinä kun tuo tahtoo aina loikata ohi hieman vinoon. Onneksi vain sen verran vinoon, että siitä nyt ei kisoissa pitäisi mitään tulla, mutta sitä treenataan kyllä ehdottomasti niin, että saa tuon menemään suoraan.Saatiin taas kivasti hieman erilaisia vinkkejä kuin viimeksi. Itsestä ainakin on kiva päästä eri kouluttajien tunneille, koska jokaiselta saa aina hieman erilaisen vinkin johonkin asiaan.


 Puolevaihto takana:

Asia, jonka Rudi jo osaa hyvin ja tiiviisti eikä tätä tunnilla kokeiltu, mutta nappasin toiselle tarkoitetun vinkin ylös myös itselle. Joskus jollain koiralla varmasti tarvitsee paremmin koulutella asioita kuin Rudille.

Aloita  ensin paikallaan! Koira vierelle ja kerro koiralle käsky, jolloin koira lähtee paikaltaan vaihtamaan puolta ja bileet. Kun tämä onnistuu paikallaan kokeile liikkeessä.


Puolenvaihto edessä

Viime viikkoisen ohjaajan mukaan menee todella hyvin, mutta hiukan poikittaa vasemmalta oikealle mentäessä, koska seuraamispaikka ei oikealla ole täysin varma.

Liike eteenpäin on tärkeämpi kuin puolenvaihto. Kun koira vaihtanut puolta heitä lelu/nami eteenpäin ja jatka itse myös matkaa -> bileet.


Peruuttaminen

Vasemmalla puolella onnistuu, oikealla onnistuu välillä ja välillä poikittaa 90 astetta heti ensimmäisellä askeleella.

Ensimmäisenä askeleet ovat tärkeät! Pituus pitää olla riittävä ja olisi hyvä tehdä aina samanpituisia askeleita, eikä esim. niin, että treeneissä lyhyitä ja kisoissa pitkiä. Kun koira osaa hyvin, kannattaa myös tehdä pidempää peruutusta kuin mitä tarvitsis. Koira hämmentyy, kun pitää mennäkin pidempään kuin treeneissä ja osaa ennakoida kolmannella askeleella "nyt tapahtuu jotain".

Laita eteen lelu tai namilautanen, jota koira jaa mielellään zoomailemaan. Siitä ensin yksi askel ja palkkabileet, kun menee hyvin. Siitä vain lisäten askelia, kun menee hyvin edellinen pituus.

Merkki

Normaalilla matkalla ei olla treenattu koskaan ennen tätä tuntia. Rudi lähti hyvin tokopohjalta (ollaan tehty siinä noin 5m etäisyydellä) merkille, mutta pysähtyminen oli hiukan hankalaa. Lisäksi mulle sanottiin, että täytyisi käyttää hurjasti enemmän ääntä. Tiedostan tämän kyllä, koska mulla on aina treeneissä se, että en käytä ääntä, joten koira on vähän kujalla kun ei aina kuule.

Merkin pysäytyspaikkaan paljon vahvemmaksi. Voisi laittaa mieleinen nami lautaselle tai lelu. Namilautaselle useampi nami, joita jää syömään ja kiireesti palkkaamaan siihen. Vaihtoehtoisesti lelu paikalle, pysäytys ja vapautus lelulle. Mikäli pysähtyy liian kauaksi tai valuu haluamaa kohtaa pidemmälle haetaan koira huspois.

IMG_9293


Lauantaina olikin vuorossa taasen kevyt seitsemän tunnin talkoilut Tamskilla, joskin mieluisassa tehtävässä. Oltiin nollakoirakkona mes ja voi luokissa sekä sihteerinä avo/alo luokissa sekä hoidin siinä sivussa ratamestarin homman alossa. Hiukan pisti jännittämään mes-luokan rata, vaikkei sinällään mitään merkitystä ollut minkälaisen tuloksen saa. Enkä arvostelua saanut, kun en tajunnut sitä pyytää, vaan oletin sen saavani automaattisesti. Noh, tietää ainakin seuraavalla kerralla! Hypyillä ja putkella tosiaan lähti hiukan liitelemään ja puolenvaihdossa vasemmalta oikealle karkasi liian pitkälle, kun olisi halunnut mennä putkeen. Muutoin rata meni mielestäni hyvin eikä oltaisi saatu kuin jotain pieniä virheitä. Sain kuitenkin tuomarilta pienen palautteen, jossa mainitsi juurikin aiemmin mainitsemani asian siitä, että täytyisi treenata hyppyjen ja putken jälkeistä elämää. Hyväksytty tulos olisi todennäköisesti tullut kuitenkin. Jee!  Voittajassa meni melkoiseksi säädöksi ja uusittiin tuplasaksalainen, koska Rudi oli sitä mieltä ettei tiedä mikä on kyseessä. Tehtiin lisäksi joku liike väärään suuntaan ja muutama -1 napsahti, mutta jäätiin hyväksytyn puolelle 85 pisteellä. Jännä miten noin hurjasti säädetystä radasta voi tulla noinkin hyvät pisteet, haha. Tämän viikon tehotreenissä taitaakin olla peruuttaminen oikealla ja vielä nurmikolla! Jos vaikka lauantaina kisoissa päästäisiin peruuttelemaan suoraan, mikäli radalta semmoinen löytyy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti