17 joulukuuta 2018

Maiju Ojamiehen tokokoulutus

Toissa viikonloppuna osallistuttiin Valkeakosken Kennelkerhon järjestämään tokokoulutukseen. Ensimmäistä kertaa tuli lähdettyä treenaamaan Akaaseen ja siellä tutustumaan uuteen halliin. Täytynee olla ylpeä nelitassuisesta, joka ihan täysin uudessa hallissa ei nuuskutellut yhtään koko aikana! Nuuskimisongelma alkaa selkeästi hiljalleen ratkeamaan. Liikkeinä otettiin tunnistusnouto, seuraaminen ja ohjattua noutoa.

* Missään liikkeessä ei kannata opettaa koiraa pysähtymään merkille, vaikka sen pitäisikin siihen pysähtyä. Koira alkaa herkästi ennakoimaan pysähtymistä tai ainakin näyttämään siltä, että on oma-aloitteisesti pysähtymässä. Mikäli koira näyttää olevan pysähtymässä itse, käske kiertämään merkki ja palkata esim. tulosta luokse. Sen jälkeen tekee liikkeen uudelleen. Eli merkille menoon oma käsky ja pysähtymiseen oma.

* Seuraaminen on edistynyt paljon siitä mitä oli vielä syksyllä. Varmaankin yhtä paljon harpannut eteenpäin syksystä tähän päivään kuin yhteensä koko vuonna. Tekemistä vielä toki riittää, etenkin oikealla puolella, mutta se nyt ei kuulu tokoon.

* Tunnaria voi alkaa opettamaan niin, että piilottaa yksittäistä kapulaa niin ulkona kuin sisällä eri paikkoihin (esim. ruutunauhan alle ja viltin poimuihin). Ulkona voi tehdä vaikka joka lenkillä. Tätä niin kauan, että on todella vahva, että kapulaa haistetaan eikä etsitä silmillä, koska silloin hakee rivistä vain jonkun. Tästä on ainakin 25 tapaa jatkaa, joita voi katsoa vaikka youtubesta.

* Tunnarissa yhtä kapulaa voi käyttää maksimissaan viikon, koska siihen tulee liian vahva omistajan tuoksu. Liian vahvaksi tulee myös oman kuolan haju, jolloin vahvistuu myös kuolan haistaminen, vaikka ensisijainen haju on ohjaajan haju. Laita käytetyt kapulat eri pussiin ja tee vaihtareita. Vaihtareita tehdessä saa valmiiksi hyviä häiriötuoksuja kapuloihin.

* Ohjatussa koira laitetaan samalle viivalle kapuloien kanssa. Koiralle vaikeampaan suuntaa treenataan enemmän. Koira voi kääntyä aina samaan suuntaan hakee mitä kapulaa tahansa, jolloin vastakkaista kapulaa hakiessa joutuu luopumaan ensin kahdesta kapulasta. Yleensä hakee sattumanvaraisesti jonkun. Helposti alkaa menemään suorinta reittiä eikä ihanteellista reittiä. Siksi lisätään hitaasti syvyyttä, jotta ihanteellinen linjasta tulee ja pysyy vahvana. Yllä kuva ihanteellisesta (oikeanpuoleinen) ja ei-ihanteellisesta linjasta (vasemmanpuoleinen).

* Rudi oli hyvällä asenteella ja oikeassa vireessä! Selkeästi Rudi tarvitsee noin 15 minuutin hihnalenkin ja noin 10 minuuttia jotakin treeniä ennen omaa vuoroaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti