14 joulukuuta 2022

Koiratanssi kurssilta kisoihin

Koiratanssia olin joskus aiemmin miettinyt kokeilemisen arvoiseksi sitten, kun Rudi ei ole enää aktiivinen kisakoira eikä treenata tavoitteellisesti, vaan vain omaksi iloksi. Näin lopulta kävikin. Muutama vuosi takaperin käytiin kolmen kerran lyhytkurssi sekä viiden kerran kurssi, joiden aikana saatiin pienoinen idea koreografiasta yhteen kappaleeseen. Silloin se oli enemmänkin lajiin tutustumista ja kokeilua tykkäisikö Rudi siitä. 

Nyt muutamaa vuotta myöhemmin ilmoitin meidät keväällä viiden kerran kevätryhmään. Ennen kurssin alkua tuli vahva fiilis siitä, että haluaisin vaihtaa biisin johonkin toiseen, kun aiempaan ei oikein saanut ideoitua mieleistä koreografiaa. Ensimmäisellä tunnilla vähän kartoitettiin tilannetta eli mitä kaikkea osataan ja millainen tausta meillä on. Saatiin myös tehdä vähän jotain temppuja musiikin tahtiin. Toiselle tunnille tulin parin biisiehdotuksen kanssa ja niistä valikoituikin meidän uusi koiratanssibiisi. Kolmannelle kerralle oli tullut jo aikalailla valmis idea ohjelmaksi, joten kahdella viimeisellä kerralla treenattiin sen osia ja ihan kokonaisuuttakin.

Tämän kurssin jälkeen päädyin jatkamaan kesäkaudelle, joka kesti toukokuusta syyskuun loppuun. Treenit olivat vielä sopivasti joka toinen viikko. Siinä ehtii vähän treenaamaan koiratanssin lisäksi myös muita juttuja sekä pitämään riittävästi vapaapäiviäkin. Kesäkauden aikana Rudi alkoi hirveästi haukkumaan kentällä eikä oikein päästy tekemään mitään. Tiedostan, että Rudi alkaa haukkumaan herkästi silloin, kun olen itse epäselkeä enkä ole varma mitä seuraavaksi tapahtuu tai saa tehdä kiihdyttävän tempun. Näin myös muissakin lajeissa ja saakin antaa palautetta ohjaajan huonosta ohjaamisesta. Kyllä kesään mahtui kuitenkin myös hetkiä, jolloin tehtiin äänettömästi paloja ohjelmasta. Muutettiin myös kesänaikana vähän ohjelmaa, sillä esim. ohjelman alku sai Rudin haukkumaan jo ennen kuin ehdittiin edes aloittamaan. Se oli mielestäni kiva alku, jota voisi kai hyödyntää jossain muussa kohtaa ohjelmaa, mutta nähtäväksi jää miten käy. Ohjelma koostuu aikalailla helpoista lempitempuista kivan biisin tahtiin. Vielä kun itse osaisi olla selkeä ja varma siitä, että osaan ohjelman niin voisi olla aikalailla siinä. Ellei sitten halua pidentää ohjelmaa joskus. 

Kesäkauden jälkeen jatkettiin vielä talvikaudelle eli treenataan ryhmässä joka toinen viikko vielä huhtikuun loppuun saakka. Katsellaan sitten lähempänä jatketaanko enää kesäkaudella vai päädynkö siihen, että jäädään pois. Näiden parin kuukauden aikana ollaan ehditty vähän hienosäätää ohjelmaa lisää, sillä edessä peruuttaminen sai Rudin aina haukkumaan, joten muutin vähän peruutuksen tyyliä ja näin saatiin hiljainen peruuttaminen. Ainakin toistaiseksi. 

Ennen tuota peruuttamisen muutosta ehdittiin käydä meidän ensimmäisissä koiratanssikisoissa. Vähän ehkä extemporena ilmoittauduin. Kisat olivat samassa hallissa, jossa treenataan niin oli ainakin oli tuttu halli. Mitään suurempia tulostavoitteita ei ollut, vaan ajatuksena oli vain pitää hauskaa ja saada tehtyä ehjä kokonaisuus jokseenkin sujuvan näköisesti. Kisat olivat vielä tuplakisat, joten mahdollisuuksia olisi kaksi. Ainakin aiemmin toinen suoritus on ollut ensimmäistä parempi. Tilanne tietysti nyt oli hieman erilainen, kun Rudi ei ole kisannut pitkään aikaan ja ikää tullut lisää.  

A-kisasta ei jäänyt hirveästi mitään kerrottavaa, sillä Rudi jäi nuuskimaan yhtä kohtaa yli puolen biisin ajaksi. Tässä vaiheessa ei oltaisi enää ehditty tekemään ohjelmaa oikein, joten päätin vain improvisoida helppoja tuttuja temppuja loppuun. Tämä ei oikeastaan edes harmittanut, vaan olin enemmänkin tyytyväinen siihne, miten Rudi pystyi tuon nuuskimisen jälkeen jatkamaan! Ennen ei olisi pystynyt siihen, vaan olisi todennäköisesti jatkanut nuuskimista muualla tai palannut nuuskimaan kauempaa tuota aiemmin nuuskimaansa kohtaa. Todennäköisesti tähän vaikutti se, että itse en oikeastaan jännittänyt yhtään ja ajatus pysyi kasassa kaikesta huolimatta. Pisteitä saatiin 19.00.

B-kisassa taasen pystyttiin tekemään ohjelma oikein eikä Rudi nuuskaissut mattoa kuin pikaisesti samoilla kohdin kuin edellisellä kerralla. Itsellä oli kuitenkin ehkä vähän epävarmempi olo ja ehkä vähän myös kiireinen. Ei kuitenkaan jännittänyt, vaan enemmänkin odotin meidän vuoroa. Päästiin myös tekemään täysin omassa kuplassa ja unohdin olevani kisoissa. Hieman hämmentävä kokemus tämä. Sen vuoksi, etten itse ollut tarpeeksi selkeä ja antanut vihjeitä tarpeeksi aikaisin niin Rudi haukkui hirveästi, mutta tämä oli ihan odotettavissakin. Täydellinen suoritus ei ollut ja ajauduin lopussa liian kauas tuomareista kuin oli tarkoitus ja olin vielä selin. Tämä korjaantuu uudessa versiossa lopusta. Olen kuitenkin tyytyväinen suoritukseen ja että pystyimme näyttämään ohjelman niin valmiina kuin se tuolloin oli, vaikka epävarmuus/ensikertalaisuus näkyi eikä ääntelyltä vältytty. Olin vain iloinen siitä, että päästiin vielä tämä hetki kokemaan. Sain siitä vielä videonkin, kun kisoissa oli kuvaaja. Tästä saatiin pisteitä 20.27.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti